Patrik Macek/PIXSELL

GLAS najavio svoj prijedlog izmjena izbornog zakona

Čelnici GLAS-a najavili su u utorak, u svijetlu aktualnih prelazaka zastupnika iz oporbe u vladajuće, upućivanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena izbornog zakona, te pozvali na odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića zbog propalog posla oko kupnje borbenih zrakoplova.

“Ova godina počela je vrlo turbulentno, gledamo oko sebe niz slučajeva političke korupcije i prebjega, i to iz oporbe u vladajuće”, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

U tom su kontekstu počele rasprave o izmjeni izbornog zakonodavstva. “Dok se neki zalažu za zabranu predizbornih koalicija, a neki za zabranu članstva manjinskih zastupnika u drugim klubovima, nas je najviše zaprepastio prijedlog iz HDZ-a o primjeni tzv. grčkog modela”, istaknula je Mrak Taritaš.

“Po tom bi modelu relativni izborni pobjednik u ime stabilnosti dobio nezaslužene premijske mandate, kako bi se olakšalo formiranje većine. Na ovim je prostorima taj model bio prisutan za vrijeme dinastije Karađorđević i značio bi posljednji čavao u lijes hrvatske demokracije”, rekla je.

Takav novi izborni zakon, koji je kao probni balon pustio HDZ, doveo bi do situacije da premijer Andrej Plenković postane “hrvatski Vučić” ili “hrvatski Orban”, tvrdi Mrak Taritaš.

GLAS predlaže izborni zakon po uzoru na njemački model

Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh istaknuo je kako politička situacija, u kojoj je cijeli izborni sustav kontaminiran i kompromitiran političkom korupcijom, nalaže razmišljanje o promjenama i unapređenju sustava u pravcu koji će suziti prostor za političku korupciju.

Najavio je da će GLAS-ov prijedlog izmjena izbornog zakona biti po uzoru na njemački model, po kojem bi se dio zastupnika birao sa stranačkih lista razmjernim, a dio većinskim sustavom.

Zastupnica GLAS-a Nada Turina Đurić osvrnula se na propalu kupnju borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, pozivajući na odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića, ali i cijelu Vladu.

Zašto se toliko inzistiralo na nabavi aviona iz Izraela unatoč svim upozorenjima i unatoč e-mailu koji je američko veleposlanstvo uputilo Ministarstvu obrane, upitala je Turina Đurić.

Ona smatra da postoji osnova za istražne radnje prema Ministarstvu obrane i odgovornosti ministra Krstićevića, ali i premijera Andreja Plenkovića.

“I ministar i Plenković trebaju razmisliti o svojoj odgovornosti, da prije svega ministar podnese ostavku, a onda da se raspravlja o odgovornosti Vlade u cjelini, odnosno premijera Plenkovića”, kazala je.

Komentiraj