Glas Koncila podržao prosvjed u Vukovaru

Petar Glebov/PIXSELL

Vodeće katoličko glasilo Glas Koncila podržalo je najavljeni prosvjed u Vukovaru. Glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru je podržao vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i apao dvojicu bliskih suradnika premijera Andreja Plenkovića, ministre Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića, ne navodeći njihova imena, već funkcije.

“Više je nego smiješno javljanje ministra pravosuđa koji ponavljanjem ispravnoga načela da se politika ne smije miješati u pravosuđe pokušava skinuti svaku odgovornost za takvu situaciju poštede agresorskih počinitelja zločina. Ne može biti pravi odgovor na taj problem ni opravdavanje ministra unutrašnjih poslova, koji je rekao da je ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka te da je ‘dva mjeseca nakon osnivanja podignuta kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara.

Drugim riječima, upravo je politika stvorila stanje da ti zločini nisu procesuirani, da se u hrvatskoj i svjetskoj javnosti umjetno stvarala ravnoteža krivnje, premda u stvarnosti, po istini, o toj ravnoteži ni u kojem smislu ne može biti riječ. Hrvatska je službena ili državna politika, bez obzira bila na vlasti koalicija lijevoga ili tobožnjega desnoga političkoga predznaka, učinila da čitava Hrvatska danas ne zna ime i prezime ni jedne jedine hrvatske civilne žrtve, ni jednoga jedinoga hrvatskoga učenika ili učenice koji su stradali samo zato što su bili Hrvati i što su živjeli na području koje su velikosrbi željeli za sebe. Nitko ne može poreći da je u tom pitanju smjer diktirala isključivo – politika”, navodi se u komentaru.

Komentiraj