Glas Istre: Bivši direktor Audija pobjegao od pravosuđa iz Pule u Njemačku

 

Axel Eiser, jedan od bivših direktora Audija za kojim su američke vlasti raspisale tjeralicu a u lipnju je uhićen u Hrvatskoj, napustio je zemlju i otišao u Njemačku usprkos plaćenih 700 tisuća kuna jamstva Županijskome sudu u Puli da neće napuštati grad, objavio je Glas Istre.

Pulski dnevnik tvrdi da je taj događaj dio međunarodne afere “Dieselgate”, koja je 2015. otkrivena u SAD-u, u sklopu koje su velike automobilske tvrtke navodno krivotvorile testove ispušnih plinova na svojim automobilima.

U lipnju je, ulazeći kamperom u Hrvatsku na odmor, na hrvatskoj granici uhićen bivši direktor Audija Axel Eiser te priveden u pulski istražni zatvor. Nakon što mu je odobrena jamčevina, uz uvjet da ostane u Puli, Eiser je prekršio jamstvo i napustio Hrvatsku, piše Glas Istre.

Dnevnik navodi informacije pulskog Županijskog suda, prema kojima je Eiser proveo mjesec dana u istražnom zatvoru u Puli, a potom mu je sud je zbog žalbe dopustio plaćanje jamčevine od 700.000 kuna, ali pritom je morao ostati u Puli i javljati se u policijsku stanicu dva puta tjedno. Nakon što je platio jamčevinu i pristao na dogovoreno rješenje, Eiser je još neko vrijeme očito boravio u Puli, a onda neutvrđenim načinom otišao u Njemačku gdje je trenutno slobodan.

Policijska uprava istarska potvrdila je Glasu Istre da se Eiser nije javljao u pulsku policijsku stanicu. “Utvrđeno je da je njemački državljanin u listopadu prekršio izrečenu mjeru opreza obveze javljanja policijskoj postaji, u svezi čega je policija 27. listopada obavijestila nadležni Županijski sud radi poduzimanja daljnjih mjera.”

Pulski odvjetnik Matija Miloš, koji uz kolegu odvjetnika Stefana Đokića zastupa Eisera, potvrdio je da je njegovom klijentu istražni zatvor ukinut u srpnju, nakon čega su mu, uz plaćanje jamčevine, određene dvije mjere opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i dva puta tjedno javljanje u policijsku stanicu u Puli.

– Mom je klijentu ponovno određen istražni zatvor jer se nije javljao u policijsku stanicu dva tjedna. Ukoliko se bude nalazio na području Hrvatske, bit će uhićen i bit će mu određen istražni zatvor. Na to smo uložili žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, objašnjava Miloš, koji tvrdi da posljednja dva tjedna nije u kontaktu s klijentom.

Sukladno zakonu o kaznenom postupku, u slučaju da se okrivljenik ne pridržava mjera koje su mu određene, iznos jamstva uplaćuje se u korist državnog proračuna. U cijeloj je priči sasvim sigurno da se Eiser neće više vraćati u Hrvatsku, tvrdi Glas Istre i dodaje kako si je “odlaskom iz Hrvatske Eiser osigurao slobodu i izbjegao potencijalno izručenje SAD-u”.

Komentiraj