Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković izjavio je u srijedu kako ne očekuje nikakve preokrete nakon ostavke predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazala demokratičnost i ozbiljnost.

“Jučer smo donijeli odluku, danas je Središnji odbor, konstituiranje Središnjeg odbora, rasprava, izvještaj, lokalni izbori. Ne očekujem da bi se nešto novo trebalo dogoditi. Da li će se dogoditi – ne znam, ali ja to u ovom trenutku ne očekujem”, rekao je Gjurković uoči početka zasjedanja Središnjeg odbora HNS-a u hotelu Sheraton.

“Ono što je najvažnije je da smo dosad pokazali procedure demokracije i ozbiljnost. Bitno je to da raspravljamo, da razgovaramo. Kako ćemo njegovati demokraciju ako mi sami nismo unutar stranke spremni otvoreno razgovarati i glasovati? Mislim da je to za ovu stranku dobro”, naglasio je.

Na pitanje postoji li pritisak na članove Središnjeg odbora, Gjurković je ocijenio kako je sigurno da je situacija za njih sada nezgodna.

“Sigurno je da su oni sada u nezgodnoj situaciji. HNS je jučer na predsjedništvu rekao to što je rekao, predsjednik stranke je predložio da se ne ide u koaliciju s HDZ-om i glasao za to. No, mi danas imamo središnji odbor s drugim dnevnim redom i naravno da ćemo raspravljati i o tome jer je bitno, a da li će se neke dodatne odluke donositi, ne znam”, napomenuo je.

Vrdoljak: Idem u penziju

Kako se doznaje iz HNS-a, središnji odbor bi trebao potvrditi jučerašnje odluke predsjedništva stranke. O odlukama će raspravljati 132 člana, a ukoliko se to potvrdi, kao što se očekuje, stranku preuzima Vrdoljakov zamjenik Predrag Štromar, koji bi trebao voditi stranku do sljedećeg izbornog sabora, na kojem će se izabrati novo vodstvo HNS-a.

Budući da je Vrdoljak najavio da se povlači sa svih političkih funkcija, on se povlači i iz Sabora, a na njegovo mjesto bi trebao doći Stjepan Ćuraj.

Vrdoljak je odbio odgovarati na pitanja novinara, ali je na novinarski upit kazao kako ide u mirovinu.

Beus Richembergh: S HDZ-om nemamo što raditi 

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh izjavio je uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će se Središnji odbor “definitivno otkloniti od pokušaja da se HNS “kompromitira, zagadi i posvadi i podijeli”.

“Ta režija iz HDZ-a poznata je iz prijašnjih vremena, a Plenković ju je samo naslijedio i to je samo dokaz da je to stranka koja se ne mijenja i s kojom nemamo što raditi. Oni koji imaju što raditi s njima, vjerojatno za to imaju neki interes u tome. Ja osobno nemam, želim ovom zemljom hodati uzdignutoga čela i čistog obraza”, izjavio je Beus Richembergh novinarima uoči sjednice središnjeg odbora HNS-a.

Na pitanje  koji je dio HNS-a blizak HDZ-u, Beus je odgovorio da “nema dijelova i da je uvijek čovjek u pitanju”. “Možemo govoriti samo o ljudima koji ili nemaju dovoljno informacija ili imaju nekakve osobne interese”.

Odbio je odgovoriti i je li riječ o varaždinskoj organizaciji HNS-a, istaknuvši da ne bi generalizirao.

Upitan postoje li pritisci na članove središnjeg odbora da glasaju suprotno odluci predsjedništva stranke, rekao je da to ne zna,

“To ne znam, ne mogu vam potvrditi, čuo sam samo iz druge ruke”, rekao je Beus.

Na pitanje novinara za komentar odgode sjednice Predsjedništva HDZ-a, koja se također trebala održati danas popodne, rekao je: “To sve znači, netko je dobio time out ili priliku za doigravanje”, a tko je, kaže, vidjet će se danas.

Ako Središnji odbor ne prihvati odluke Predsjedništva, nego kažu da su za suradnju s HDZ-om, Beus Richembergh kaže da će se postupati kako odluči većina, “ali bez nas koji se s tim ne slažemo”.

Komentiraj