GJURKOVIĆ: Nogometnim savezom upravlja HDZ i politika koja ne provodi Zakon o sportu

Patrik Macek/PIXSELL

Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije ne provodi Zakon o sportu jer tim savezom, kao i nacionalnim upravlja HDZ i politika, poručio je u srijedu izborni kandidat Narodne koalicije i potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković ispred prostorija županijskog nogometnog saveza u Splitu.

Gjurković, koji je pokretač novog Zakona o sportu, podsjetio je da će 9. rujna proći 13 mjeseci od saborskog izglasavanja izmjena tog zakona, koji se ne provodi. Najskandaloznijom je nazvao izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je Zakon o sportu na snazi i da će buduća HDZ-ova vlada osigurati njegovu provedbu i urediti financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te njihovo poslovanje učiniti transparentnijim.

“Predsjednik te stranke kaže da će se zakon provoditi kada dođu na vlast, hvali postojeću vladu za uspjeh u gospodarstvu i potvrđuje ono što ja stalno govorim, a to je da ne provode zakon. HDZ može zakon provesti i s tehničkom vladom te njihovim ministrom Predragom Šustarom, jer je to inače tehnički posao. S druge strane, s obzirom da su HDZ- ovci u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza, Plenković njima može reći da poštuju Zakon o sportu, da se odmah povuku iz saveza i tako provoditi zakon, a ukoliko se ne žele povući reći im da smjene one koji ne provode zakon. Tada bi to bilo ne vjerodostojno, već dosljedno izjavama”, rekao je Gjurković i dodao da poštuje Plenkovića i smatra ga legalistom.

Smatra kako je ta Plenkovićeva izjava najvjerojatnije izrečena zbog straha od debakla na izborima, kao i zbog pritiska javnosti, “iako je jasno da su opstrukcije i struktura HDZ-a i Hrvatskog nogometnog saveza pokazale da će sve učiniti da se taj zakon i dalje ne provodi”.

“Narodna koalicija je Zakon o sportu donijela i sigurno će ga provoditi”, poručio je Gjurković i dodao da je HDZ u Saboru glasao protiv tog zakona, točnije njihova 22 zastupnika od čega je njih 12 sada na izbornim listama. Potpuno skandaloznim je ocijenio da oni koji sada vladaju u Hrvatskoj, bez obzira bila to tehnička vlada ili vlada u ostavci, ne izvršavaju ono osnovno – poštivanje zakona.

Komentiraj