Boris Scitar/PIXSELL

Gjenero: Karamarko je danas trebao dati ostavku

Istup prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojim je najavio pokretanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića, politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je kao nastavak produbljivanja političkih sukoba, za politologa Anđelka Milardovića to je očekivanI logični slijed događaja, a analitičar Žarko Puhovski smatra da je to očajnički potez kojim se hoće zaštiti lik i djelo Karamarka.

Gjenero: Karamarko nema strategiju, on snosi najveću odgovornost

Izjava predsjednika HDZ-a da su željeli izazvati pozitivan šok pokazuje da percipira situaciju kao takvu u kojoj konflikte izazivaju svi drugi osim njega, smatra Gjenero. Karamarko očito nije svjestan da kao predsjednik najveće stranke vladajuće koalicije snosi najveću političku odgovornost kao što ju je i prije godinu dana imao predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je tada bio nositelj parlamentarne većine i izvršne vlasti.

“Očito je da su HDZ i Karamarko ušli u proces rušenja vlade, rušenjem premijera Oreškovića, a da nemaju i definiranu i razrađenu strategiju daljnjih političkih poteza i ključno je da se Karamarko koncentrira na izbjegavanje glasovanja u parlamentu o interpelaciji protiv njega. Čini se da nije moguće danas pokrenuti izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade koje bi na red moglo doći prije glasovanja o povjerenju Karamarku. U najboljem slučaju oba bi se procesa mogla naći u parlamentu 17. lipnja s time da je logično da incijativa koja je prva podnesena bude prva i raspravljena”, drži Gjenero.

“Racionalno bi bilo da se Karamarko danas povukao”

Kaže da je SDP-ova inicijativa potpuno logična i najava da će glasovati za svaki oblik interpelacije o radu Vlade.

“Racionalno bi bilo da je Karamarko danas objavio da se povlači s mjesta provg potpredsjednika Vlade kako bi osigurao stabilnost izvršne vlasti”, istaknuo je Gjenero.

“Izglasa li se nepovjerenje Oreškoviću tada predsjednica Republike započinje konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka i utvrđuje postoji li osoba koja bi mogla stvoriti novu političku većinu i osigurati stabilnost. Bude li izglasano nepovjerenje Karamarku sasvim je sigurno da predsjednica neće ni pomišljati ponuditi mu mandat za sastav Vlade. Davanje mandata za sastav manjinske vlade bilo bi potpuno promašen”, ocijenio je Gjenero.

On se zalaže za formiranje svojevrsne “ekspertne tehničke” vlade što bi moglo odgoditi prijevremene izbore do lokalnih izbora u svibnju iduće godine. “Rizik prijevremenih parlamentarnih izbora nosi rizik da dobijemo političku situaciju kakvu već imamo i nemogućnost formiranja efikasne većine”, mišljenja je Gjenero.

Milardović: Prijevremene izbore bi trebalo održati zajedno s lokalnima

Politolog Anđelko Milardović je rekao kako je očekivano to što je Karamarko najavio da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. “To je bilo po meni očekivano kao logični slijed događaja, da će se prvo tražiti opoziv premijera a onda kasnije će se i testirati pozicija prvog potpredsjednika Vlade”, izjavio je za Hinu Milardović.

Rekao je kako će se prema tom ishodu vidjeti hoće li se rekonstruirati Vlada ili kako oni kažu “presložiti” ili će predsjednica Grabar-Kitarović ići prema konceptu neke tehničke Vlade pa da se onda izbori, ako već nema drugoga izlaza “odigraju na dan održavanja lokalnih izbora jer to je daleko jeftinije”.

“Lokalni izbori se moraju odigrati u zakonskome roku, a prijevremeni parlamentarni izbori se ne moraju održati nekog strogog datuma, znači, moguće je spajanje prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora”, istaknuo je.

Na potezu predsjednica?

Na pitanje bi li se ova Vlada mogla održati četiri godine, Milardović je rekao da ako dođe do tog premoštavanja do ožujka sljedeće godine i ako na funkcionalnoj razini ne bude takvih turbulencija ili napetosti, onda su izgledi za produženje života ove Vlade mogući.

“Također, ako se u tome scenariju postignu reformski rezultati, onda su izgledi za održavanje takve Vlade znatno veći”, ustvrdio je Milardović koji kaže da bez tih pretpostavki Vladi nema života.  Istaknuo je kako je sada na potezu kao ustavni akter predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. “Prema njezinim potezima proces će ići dalje, jer se mora poštivati Ustavni okvir”, kaže Milardović.

Puhovski: Karamarko želi zaštititi svoj lik i djelo

Politolog Žarko Puhovski Hini je izjavio kako je Karamarkova najava da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića po njegovom sudu očajnički potez kojim se hoće s jedne strane zaštititi lik i djelo Karamarka od interpelacije koje je u Hrvatskom saboru pokrenuo SDP, a s druge strane se hoće pokazati da je HDZ ipak nekako u akciji i da nije naprosto u poziciji reakcije.

“Oni su se našli u situaciju da će obarati Vladu u kojoj su bili većinski partner i to će činiti skupa s SDP-om”, istaknuo je Puhovski.

Prognozira da će im to uspjeti, da će oboriti Vladu. “Oni će oboriti Vladu, tu nema spora”, kaže Puhovski, ali smatra da neće uspjeti ideja o kojoj govori predsjednik SDP-a Zoran Milanović da će se Hrvatski sabor sam raspustiti pa da izbori mogu biti već sredinom srpnja. “To mi se ne čini vjerojatnim”, ističe Puhovski.

Izbori u rujnu?

Po njemu je vjerojatno da će prijevremeni parlamentarni izbori biti u rujnu. Očekuje da će predsjednica Republike dati nekom mandat 30 dana, da će se to produživati do kraja termina koji je Ustavom predviđen za rad Hrvatskog sabora do 15. srpnja, a onda će Sabor biti raspušten bilo svojom odlukom ili odlukom predsjednice Republike jer se nikakva većina u njemu ne može formirati. “Izbori će onda biti 15. rujna”, najavljuje Puhovski.

Kaže da mu se u ovom trenutku čini da bi na tim mogućim prijevremenim izborima sigurno gubitnik bio Most, a vjerojatno bi gubitnik bio i HDZ, ali je uvjeren da HDZ ne može jako izgubiti jer ima biračko tijelo koje je otporno na sve političke promjene.

“Opet će sve ovisiti o Mostu ili o Živom zidu”

“Pitanje je kakav će biti odnos SDP-a i HDZ-a, kolika će biti SDP-ova prednost, međutim, uvjeren sam da nitko neće imati dovoljnu većinu da sam vlada, pa će ovisiti opet o oslabljenom Mostu ili o ojačanom Živom zidu”, rekao je Puhovski. Smatra da će za razliku od situacije koja je bila u prošlim parlamentarnim izborima, na mogućim prijevremenim biti jedna važna razlika jer će u kampanji morati spominjati poslijeizborne koalicije.

“Na prošlim izborima to nisu činili jer se očekivalo da će HDZ pobijediti, a SDP se borio protiv toga da ne bude potpuno poražen. Sada će morati spominjati poslijeizborne koalicije pa će te koalicije dobiti neku vrstu demokratske legitimacije, koju dosad nisu imale”, ističe Puhovski. Dodao je da će to za građane biti bolje, transparentnije.

Komentiraj