Giuseppe Verdi, jedan od najvećih skladatelja u povijesti

Skladatelj Giuseppe Verdi rođen je 10. listopada 1813. godine. Bio je vodeći talijanski operni autor 19. stoljeća. Teško je u današnje vrijeme zamisliti bilo koju osobu, posebno onu koja je prošla kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a da ne zna tko je bio Giuseppe Verdi. Talijanski skladatelj koji je najpoznatiji po skladanju opera te vrlo bogatom glazbenom opusu, jedna je od onih ličnosti koje se pamte. Ne samo zbog svoje specifične osobnosti nego i glazbe koja umiruje slušatelja i gotovo ga vodi u jednu sasvim novu dimenziju.

Od mnogobrojnih opera koje je skladao, njih dvadeset i osam, najuspješnije su bile La Traviata, Falstaff i Aida. I dok se možda mnogi prisjećaju zvukova Verdijevih najpoznatijih opera koje smo slušali na satima glazbene kulture ni ne znajući koliki je doprinos dao svijetu, to nije sve što nam je ovaj veliki skladatelj ostavio u nasljeđe. Ostala poznatija djela su Rigoletto, Il trovatore, Don Carlos i Messa da Requiem.

Verdi se danas smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti. Njegova djela izvode brojni autori diljem svijeta, a i danas su vrlo slušana.

Komentiraj