GitHub svoje servisne kodove sakrio ispod arktičkog leda

Screenshot YouTube

GitHub je ostvario prošlogodišnju najavu i obećanje te je svoje servisne kodove sakrio na nepoznatu lokaciju ispod arktičkog leda, otkriva engadget.com.

Dio je to modernog programa arhiviranja globalne kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja pruža hosting i druge usluge platforme programerima diljem svijeta za razvoj njihovog softvera. GitHub Inc. je podružnica Microsofta od 2018. godine.

Direktorica strateškog programa u tvrtki, Julia Metcalf, je otkrila kako je kolekcija kodova slobodnog softvera, tj. softvera otvorenog koda (OSS), spremljena u trezor 8. srpnja. Akcija je nekoliko puta odgađana zbog pandemije koronaviriusa.

Za spremanje kodova je zaslužna tvrtka Piql, koja je 21TB podataka pospremila na 186 rola digitalnog fotosenzitivnog arhivskog filma. Film je moguće pregledati samo na kompjuteru ili ljudskim okom pomoću povećala.

Trezor s filmom je sakriven u napuštenom rudniku ugljena u Arktičkom krugu na području Norveške. Ističe se kako se na filmu nalaze imena i drugi podaci o programerima. Projekt neobičnog arhiviranja se nastavlja do veljače sljedeće godine i očekuje se kako će neki od materijala biti pohranjeni na Sjevernom polu.

Buduće generacije kompjuterskih stručnjaka će sigurno biti uzbuđene kad se bude otvarao trezor zakopan 2020. godine.

Komentiraj