Gerovac nakon tragične smrti 21-godišnjakinje: “Bitno je da je osječka policija prikupila dokaze”

Autor:

12.01.2022., Zagreb - S obzirom na iskazani interes za izjavom predstavnika hrvatske policije koji je proteklih dana boravio u posjetu MUP-u Republike Srbije po pitanju traganja za nestalim Matejem Perisem,  Izjavu za medije dao je pomocnik glavnog ravnatelja policije i nacelnik Uprave kriminalisticke policije Antonio Gerovac. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac izjavio je u petak da, u slučaju smrti 21-godišnje studentice iz Osijeka, nije prvi put da su policija i državno odvjetništvo izašli s drugačijim kvalifikacijama kaznenog djela, ali da je bitno da je policija prikupila dokaze. 

“Ono što je meni kao struci jedino bitno je da su policajci u Osijeku prikupili dovoljan supstrat činjenica i dokaza koji omogućuje daljnju istragu”, rekao je Gerovac u izjavi medijima na obilježavanju Dana policije, komentirajući slučaj tragične smrti 21-godišnje studentice Mihaele Berak.

Nju je u srijedu 20. rujna usmrtio 27-godišnji policajac Marko Smažil, protiv kojeg je osječka policija podnijela kaznenu prijavu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, no ubrzo nakon toga, državno odvjetništvo osumnjičilo ga je za ubojstvo.

Danima nakon što je odvjetništvo promijenilo kvalifikaciju kaznenog djela načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece ustvrdio je da je Smažil studenticu ubio slučajno jer je nestručno rukovao vatrenim oružjem.

No, Gerovac je istaknuo da ovo nije “ni prvi niti zadnji put” da policija i državno odvjetništvo imaju “različite poglede na nešto što smo u tom trenutku prikupili”.

‘Zabrinjavajuće bi bilo da odvjetništvo ne bi imalo na temelju čega pokrenuti istragu’

Poručio je kako bi se zabrinuo kada, nakon provedenih izvida i očevida, odvjetništvo ne bi imalo na temelju čega pokrenuti istragu.

Onda bi možda mogli razgovarati o nečemu da je netko nešto napravio loše, nemarno ili da je netko nešto zatajio. Ja mislim, kada govorimo o konkretnom slučaju, da je napravljeno sve što je trebalo biti napravljeno po pravilima struke”, poručio je Gerovac.

Na pitanje novinara hoće li ravnateljstvo policije slati u Osijek unutarnju kontrolu, Gerovac je poručio da je linija rada u Ravnateljstvu policije bila u stalnom kontaktu s kolegama iz Osijeka i da su s njima prošli cijeli spis.

“Bitno je ono što je u spisu, što smo mi omogućili odvjetništvu da vodi postupak. Odvjetništvo je korektiv, zato mi ne vodimo kazneni postupak, mi smo netko tko detektira”, istaknuo je Gerovac i novinarima poručio da će vidjeti što će biti sa slučajem kroz šest mjeseci ili godinu dana, nakon što se dovrši osjetljiva faza postupka, kada su izvidi još u tijeku.

Komentirao je i kako medijsko praćenje cijelom slučaju ne pomaže, jer u javnost izlaze informacije koje mogu utjecati na svjedoke, ali i pomoći obrani osumnjičenima.

Istaknuo je i da medijski natpisi zasigurno dodatno viktimiziraju žrtvu i njezinu obitelj. No, na pitanje kako na obitelj žrtve utječe izjava šefa osječko-baranjske policije da je policajac samo čistio pištolj Gerovac je istaknuo kako nije čuo tu izjavu. “Vjerujem da je kolega bio bombardiran pitanjima i da je htio objasniti stvari. Ja u to ne ulazim”, istaknuo je.

Božinović: Policija radi na unaprjeđivanju pitanja žrtava nasilja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi medijima osvrnuo se na činjenicu da su u četvrtak u Gospiću na slobodu puštena dvojica policajaca osumnjičena za silovanje 33-godišnje žene i to bez mjera opreza zabrane približavanja žrtvi.

“To očito nije dobro”, poručio je Božinović. 

Međutim, istaknuo je i da je upravo policijski sustav onaj koji kontinuirano radi sa svojim službenicima na unaprjeđivanju pitanja žrtava nasilja.

Kazao je da ne zna za neku drugu instituciju koja upravo po ovim pitanjima toliko radi sa svojim službenicima i pritom koristi znanja članova nevladinih udruga i pravobraniteljica. “Mi smo otvoreni sustav za suradnju”” zaključio je Božinović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.