Obitelji poginulih u padu zrakoplova Germanwingsa u Francuskim Alpama pripremaju tužbu protiv američke škole za pilote Airline Training Center of Arizona (ATCA), gdje se školovao kopilot Andreas Lubitz, prenose američki mediji.

Lubitz je u ožujku prošle godine zaključao pilota izvan kokpita i zabio se u Alpe, pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade. Dugi se niz godina borio sa mentalnim problemama, a u tužbi se navodi kako škola nije dobro provjerila Lubitza.

Istražitelji su otkrili kako je liječnik Lubitzu, samo nekoliko tjedana prije nesreće, propisao psihijatrijsko liječenje, ali Germanwings nije dobio tu preporuku. Lubitz se školovao na ATCA, koja je u vlasništvu Lufthanse, također vlasnika Germanwingsa, 2010. i 2011. godine.

U tužbi se tvrdi kako je škola trebala otkriti njegovu povijest bolesti. “Lubitzova prošlost označavala ga je kao tempiranu bombu, koja se mogla aktivirati pod običnim životnim stresovima, pogotovo onima pod kojim su piloti komercijalnih zrakoplova”, navodi se u izjavi odvjetnika Marca Mollera, čija je tvrtka podnijela tužbu.

U tužbu je uključeno 80 obitelji žrtava. Glasnogovornica Lufthanse poručila je kako ova tužba ‘nema šanse za uspjeh’, a iz škole se još uvijek nisu oglasili.

Komentiraj