Geoterma, solari i vodik – Vinkovci postaju lider u energetskoj samoodrživosti

Autor:

FOTO: Vinkovci PROMO

Bušotina vrijedna 10 milijuna eura (bez PDV-a) trebala bi potvrditi vinkovačke geotermalne mogućnosti, što će imati velikog utjecaja na dodatni razvoj već sada brzorastućeg gospodarstva

Nakon što su iz Agencije za ugljikovodike objavili kako su s domaćom tvrtkom CROSCO sklopili posao vrijedan čak 40 milijuna eura, koji se odnosi na izradu istražnih geotermalnih bušotina na četiri odabrana istražna prostora, bilo je jasno kako je najstariji hrvatski i europski grad osigurao još jedan u nizu važnih gospodarsko-zelenih projekata.

Bušotina vrijedna 10 milijuna eura (bez PDV-a) trebala bi potvrditi vinkovačke geotermalne mogućnosti, što će uz razvijanje solarnih potencijala i sve konkretnije približavanje vodiku kao „čistom“ izvoru energije imati velikog utjecaja na dodatni razvoj već sada brzorastućeg gospodarstva, ali i na cjelokupnu strukturu zelene tranzicije i energetske samoodrživosti ovoga grada. Stanovnicima Vinkovaca kratkoročno su pak najzanimljivije kalkulacije koje kažu kako će, ako je suditi po dosadašnjim preliminarnim snimanjima terena koja su se pokazala vrlo pozitivnima, uskoro imati mogućnost grijanja na toplu vodu iz prirodnih podzemnih spremnika, što bi podrazumijevalo i značajne uštede na računima. Prema procjenama zamjenika gradonačelnika Josipa Romića koji vinkovačku geotermalnu priču “gura“ od samih početaka, ako ova istraživanja urode plodom, kućanstva mogu očekivati i do 50 posto jeftinije grijanje.

„Već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine, vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju“, objašnjava Romić.

‘Već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine’, rekao je Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca. FOTO: Vinkovci PROMO

Na pitanje može li najistočnija hrvatska županija dobiti i svoje prve toplice ako se vinkovačka bušotina pokaže ekstra plodnom, odgovara kako je rano za takve prognoze, ali da ništa nije isključeno te kako će odmah po završetku istraživanja napraviti sve potrebne procjene i planove ulaganja.

„Obnovljivi izvori su budućnost koja je već sveprisutna i uskoro će, siguran sam, takav način korištenja energije biti obavezan i neizbježan. Geoterma, dakako, nije jedino čime se bavimo jer nastavljamo i s razvijanjem priče koja se odnosi na korištenje energije iz vodika kao i s postavljanjem solarnih elektrana, kako bismo maksimalno iskoristili sve mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima koja će u narednom periodu za ovakve projekte biti sve izdašnija“, poručuje Romić.

Uz istraživanje geotermalnih potencijala i provedbu solarnih projekata, Vinkovci su upravo na inicijativu svog zamjenika gradonačelnika postali i prvi među hrvatskim gradovima i općinama koji su napravili konkretne korake u smjeru razvoja energetske samoodrživosti zahvaljujući čistoj zelenoj energiji nastaloj iz proizvodnje vodika. Naime, u gradu na Bosutu imaju spremnu studiju predizvodljivosti za projekt „ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci“ vrijedan ukupno 48 milijuna eura. Plan je u budućnosti vodik proizvoditi iz komunalnog otpada te “jednim udarcem” omogućiti ekološko gorivo, riješiti problem nagomilanog nerecikliranog otpada te smanjiti emisije štetnih plinova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.