George Orwell − pisac koji je predvidio dekadenciju društva

Eric Arthur Blair, poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po alegorijskom političkom romanu “Životinjska farma” i antiutopijskom romanu “1984”. Roman koji opisuje futurističko totalitarno društvo, doveo je do upotrebe pridjeva “orvelijanski” za opis mehanizma državne kontrole misli.

Pred kraj života se preselio na otok Jura na škotskoj obali, gdje je napisao eoman “1984”. To je priča o vlasti, koja održava svoju moć sistemskim izvrtanjem istine i neprestanim prepravljanjem povijesti radi svojih ciljeva. Klima na otoku je štetila njegovom zdravlju, loše se osjećao i zbog toga je po njegovom vlastitom priznanju roman toliko sumoran. Orwell je proglašen najboljim novinarem svog vremena, kao i piscem eseja. Poznato je da su mnogi Orwellovi stavovi bili zasnovani na kršćanstvu, ali je isto tako bio izrazito praznovjeran.

George Orwell je preminuo 21. siječnja 1950. godine od tuberkoloze. Sahranjen je u Crkvi Svih Svetih u Satou, u skladu sa pravilima anglikanske crkve.

 

Komentiraj