George Lucas objasnio “bolnu” odluku da proda franšizu “Ratovi zvijezda”

Uskoro će biti objavljena knjiga „The Star Wars Archives: Episodes I-III 1999-2005“ autora Paula Duncana. Knjiga se, između ostalog, bavi i razlozima zbog kojih je Georga Lucas, autor franšize „Ratovi zvijezda“, prodao 2012. godine svoju kompaniju Lucasfilm i to kompaniji „Walt Disney“ za četiri milijarde dolara, dijelom u novcu, dijelom u dionicama. On je time prodao sva prava na filmsku franšizu „Ratovi zvijezda“ što je kompanija „Walt Disney“ obilato iskoristila snimajući film za filmom na temu „Ratova zvijezda“ a prošle godine i tv seriju „The Mandalorian“. U roku od šest godina, kompanija „Walt Disney“ isplatila je tu investiciju.

Duncan je na Twitteru objavio isječak iz knjige u kojem mu je Lucas ispričao kako je i zašto 2012. godine odlučio prodati kompaniju. „U to vrijeme započinjao sam novu trilogiju, razgovarao sam s glumcima, cijela stvar se zahuktavala. Istovremeno, trebala nam se roditi kći. A stvaranje trilogije ‘Ratovi zvijezda: Epizoda I – III’ trajalo je od 1995. do 2005. godine“, rekao je Lucas i nastavio „Godine 2012. imao sam 69 godina. Stoga se postavljalo pitanje ‘Hoću li ovo nastaviti raditi do kraja života? Želim li još jednom proći kroz sve to?’ U konačnici, odlučio sam da bih radije odgajao svoju kći i uživao u životu“.

„Cijeli život proveo sam u stvaranju ‘Ratova zvijezda’ i odustajanje je bilo vrlo, vrlo bolno. Ali, dobro sam odlučio. Mislio sam da će me pitati za mišljenje glede tri nova filma jer sam već počeo raditi na njima ali oni su odlučili napraviti nešto drugo“, opisao je Lucas događaje nakon prodaje svoje kompanije uz zaključak „Stvari ne ispadnu uvijek onako kako želiš. Takav je život“.

Komentiraj