Velika je mogućnost da će istraživanja ugljikovodika na području Slavonije i Baranje, koja će provoditi tri kompanije odabrane na natječaju prošle godine – Ina, Oando i Vermilion Energy, uroditi plodom.

Stav je to dr. sc. Josipe Velić, profesorice sa Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

“U svakom slučaju, a to sam napisala u nekoliko svojih radova, treba istraživati istočni dio hrvatskog dijela Panonskog bazena i navela sam okolnosti koje govore tome u prilog i gdje bi se mogla očekivati nova ležišta ugljikovodika. Perspektiva postoji i mislim da je prilično velika, samo je potrebno provesti sofisticirana geofizička istraživanja s njihovom kvalitetnom interpretacijom”, kazala je Velić za Glas Slavonije.

Na pitanje o mogućim lokacijama na kojima se mogu očekivati nalazi ugljikovodika, navela je nalazišta vezana uz beničanske breče (stijene bogate naftom).

Energetičari su u posljednje dvije godine isticali kako niske cijene nafte na svjetskom tržištu posredno utječu na smanjivanje istraživanja novih nalazišta ugljikovodika u cijelom svijetu. Na pitanje o tome koja je cijena barela nafte koja bi bila svojevrsna granica isplativosti ulaganja u istraživanja novih nalazišta, stručnjak za energetiku koji je želio ostati anoniman kaže kako je razglabanje o takvom iznosu jednako gatanju.

“S obzirom da se radi o domaćoj proizvodnji, koja je geopolitički na izvanredno sigurnom prostoru, u Europskoj uniji, i da postoji cijela infrastruktura na prostoru istoka Hrvatske, očito da će se isplatiti svaki pronalazak nafte i plina”, kazao je taj stručnjak.

Komentiraj