Geolog Ljubičić: “Likvefakcije neće biti intenzivnije nego do sada”

Koordinator geologa Davor Ljubičić u nedjelju je za Dnevnik HTV-a objasnio da se likvefakcije, kao posljedica potresa, ovih dana pojavljuju u nešto jačem aspektu, ali da neće biti intenzivnije nego što su bile do sada.

Naime, u Maloj Gorici voda je prodrla u obiteljsku kuću. Nakon potresa sada je došlo do naglog slijeganja tla, a time i jednog dijela kuće. Ljubičić aglašava da se likvefakcija proteže od mjesta Žužinek do Pokupskog. Precizirao je da se ovih dana pojavljuju na tom području u nešto jačem aspektu. Obitelji na tom područjuzabrinute su, ali Ljubičić navodi da likvefakcije neće biti intenzivnije nego što su dosad bile.

Dodaje da se dodatnim podrhtavanjem likvefakcije mogu nešto pojačati, ali ne u takvom obliku i obimu kao što je to bilo nakon potresa.

“Urušne vrtače u Mečenčanima su pod kontrolom. Najviše radi psihičkog aspekta osigurano je naselje pokraj škole u Mečenčanima i osiguran je smještaj za sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim domovima”, ističe Ljubičić, no naglašava da se izbijanje novih vrtača ne može predvidjeti.

Komentiraj