Geofizičar Padovan: “Rupe u Mečenčanima s vremenom bi se pojavile i same od sebe”

Geofizičar Božo Padovan u subotu je za emisiju ‘Novi Dan‘ N1 televizije objasnio kako pojava rupa u Mečenčanima nije neobjašnjiva niti iznenađujuća pojava te je istaknuo da su one zapravo posljedice jakog potresa.

U Mečenčanima, mjestu 25 kilometara udaljenom od Petrinje, u petak je nastalo desetak novih rupa u zemlji koji predstavljaju opasnost jer se otvaraju u blizini kuća, ali i činjenice da se tamo rupe i dalje mogu intenzivno otvarati.

“Prije 10-12 tisuća godina teren je bio građen od vapnenca, kojeg sada vidite na površini. U holocenu je rijeka Sunja donijela pretežito šljunkovit materijal. Uz to treba uvrstiti i vodu. Dolazi do otapanja vapnenačke stijene”, pojasnio je Padovan te istaknuo kako voda ispire šljunkovito područje. “Rupe bi se s vremenom pojavile i same od sebe”, kazao je.

“Te rupe zapravo se zovu urušne vrtače”, kazao je Padovan te dodao da je nemoguće predvidjeti njihovo pojavljivanje i upozorio na mogućnost otvaranja rupa mogu u bilo kojem trenutku i dogoditi ispod temelja kuća.

Komentiraj