EPA/GIUSEPPE LAMI

Gentiloniju mandat za sastavljanje nove vlade

Talijanski predsjednik povjerio je u nedjelju dosadašnjem ministru vanjskih poslova Paolu Gentiloniju mandat da pokuša sastaviti novu talijansku vladu.

Gentiloni (62) je rekao kako će to pokušati učiniti što je prije moguće, te da će nova vlada “djelovati u istom okviru” kao i ona bivšeg premijera Mattea Renzija.

“Svjestan sam hitne potrebe da Italija dobije vladu sa svim ovlastima”, istaknuo je Gentiloni.

Mandatar za sastav nove vlade je ključni član Renzijeve Demokratske stranke. Renzi je dao ostavku u srijedu nakon što prošlu nedjelju nije prošao referendum o ustavnim promjenama za koje se on zalagao.

Gentiloni će sada odabrati svoje ministre, te se očekuje da će se u predsjedničku palaču vratiti najranije u nedjelju navečer ili u ponedjeljak ujutro kako bi predstavio svoj kabinet predsjedniku Sergiju Mattarelli.

Predsjednik je u subotu najavio da će “u nadolazećim satima” odlučiti kako riješiti političku krizu do koje je došlo u Italiji nakon Renzijeve ostavke.

Tijekom tri dana konzultacija s političkim strankama pokazalo se da ne postoji konsenzus kako ići dalje, pa je Mattarella morao odlučiti hoće li nekome dati mandat za sastav nove vlade ili će se ići na prijevremene izbore.

Parlamentarni izbori u Italiji predviđeni su za 2018. ali se mnogi političari zalažu za njihovo ranije održavanje.

Komentiraj