EPA/JULIEN WARNAND

GENTILONI ‘Rim spreman na razgovore o većoj autonomiji Lombardije i Veneta’

Talijanska vlada je spremna otvoriti pregovore s Lombardijom i Venetom nakon što su te dvije bogate regije glasale za veću autonomiju, izjavio je u utorak premijer Paolo Gentiloni.

Za razliku od nedavnog referenduma o neovisnosti u Kataloniji, koji je izazvao političku krizu u Španjolskoj, talijansko glasanje prošlog vikenda bilo je legalno, ali ne i obvezujuće za Rim.

Jasno dajući do znanja da ne namjerava raditi dramu oko referenduma u te dvije regije, Gentiloni je rekao da je spreman razgovarati o tome što žele Lombardija i Veneto.

“Ovdje govorimo o tome kako učiniti da Italija bude bolja. Mi ne dovodimo u pitanje Italiju i njezino jedinstvo”, kazao je Gentiloni tijekom obilaska rafinerije nedaleko od Venecije, prijestolnice sjeveroistočne regije Veneta.

“Vlada je spremna ući u srž toga… i to će biti složena rasprava koja se ne može obaviti za pet minuta”, istaknuo je.

Regionalne vlade imaju pravo tražiti veće ovlasti u 23 politička područja, među kojima u području okoliša, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja.

Očekuje se da će pregovori biti najdelikatniji po pitanju poreza. Veneto zahtijeva da mu se dopusti da troši 90 posto svih poreza prikupljenih u regiji.

Među 20 talijanskih regija, Lombardija i Veneto zajedno ostvaruju 30 posto talijanskog BDP-a.

Talijanske siromašnije, slabije razvijene južne regije strahuju da će ubuduće dobivati manje financijskih sredstava ako se Lombardiji i Venetu dopusti da zadrže više novaca od poreza.

Pet regija u Italiji – otoci Sicilija i Sardinija i tri relativno mala pogranična područja s jezičnim manjinama – već imaju poseban autonomni status prema ustavu. Veneto im se želi pridružiti.

Međutim, za to je potrebna promjena ustava, koju, kako se čini, vlada nije voljna prihvatiti.

“Mi smo spremni (dati veće ovlasti) unutar limita određenih našim zakonima i ustavom”, rekao je Gentiloni.

Prema zadnjim ispitivanjima javnog mišljenja, na predstojećim izborima u svibnju iduće godine nijedna stranka neće osvojiti većinu tako da se ne može predvidjeti sastav vlade koja će nastaviti pregovore s regijama.

Bilo kakav sporazum između vlade i regija mora potvrditi parlament.

Komentiraj