Američki zapovjednik u Iraku priznao je u utorak vjerojatnost da je koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama imala ulogu u eksplozijama u Mosulu u kojima su poginuli civili ovaj mjesec, ali je istraga u tijeku, a krvinju bi mogla snositi i takozvana Islamska država.

“Moja prvotna procjena je da smo vjerojatno imali ulogu u tome. Ono što ne znam jest sljedeće je li neprijatelj ondje okupio civile. Još moramo napraviti neke procjene”, rekao je general Steve Townsend na brifingu za novinare u Pentagonu tijekom videokonferencije iz Iraka.

“Ja bih rekao, čini se da su oni (džihadisti)”okupili civili, rekao je general, ali i ustvrdio da streljivo kojima se koalicijske snage službe nije moglo srušiti cijelu zgradu.

“Imamo streljivo koje koristimo kako bi srušili cijelu zgradu.. U ovom slučaju time se nismo koristili”, rekao je general Townsend.

Što se točno dogodilo 17. ožujka u mosulskoj četvrti Jadidi još nije jasno. Američka vojska objavila je još u subotu da je izvela napad na militante Islamske države u tom području i da istražuje slučaj.

Prema podacima UN-a više od 300 civila poginulo je u zapadnom dijelu Mosula otkako je sredinom veljače vojska potpomognuta koalicijskim snagama počela ofenzivu kako bi istjerala džihadiste Islamske države iz tog njihovog najvećeg uporišta u Iraku.

Zahvaćeni vatrom sukoba između džihadista i regularne vojske, oko 600.000 osoba, prema podacima UN-a, nalazi se u zapadnom dijelu Mosula, od kojih 400.000 u starome gradu.

U subotu su irački dužnosnici ustvrdili da su u napadima na IS ubijeni brojni civili u četvrti Jadida. Broj može biti između više desetaka i stotina žrtava, rekli su.

Podatke nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora.

Visoki UN-ov povjerenik za ljudska prava  Zeid Ra’ad Al Hussein, pozvao je koaliciju da promijeni taktiku kako bi civilne žrtve svela na minimalne.

“Visok broj civilnih žrtava daje naslutiti da koalicijske snage nisu poduzele potrebne mjere da poštede civile”, rekla je Donatella Rovera, savjetnica za krizna stanja u nevladinoj udruzi za ljudska prava Amnesty.

Organizacija osuđuje taktiku džihadista koji se služe civilima kao ljudskim štitom, ali zamjera iračkoj vladi što je preporučila civilima da ne napuštaju domove unatoč bombardiranjima.

Od 19. veljače više od 200.000 civila izbjeglo je pred sukobima iz zapadnog Mosula, prema iračkim podacima.

Iračka vojska počela je 17. listopada 2016. ofenzivu kako bi vratila Mosul koji je IS osvojio u lipnju 2014. u ‘blitzkriegu’ kojim je zauzeo velika područja u Siriji i Iraku, od kojih je velik dio do danas izgubio.

Komentiraj