Predsjednik Vojnog odbora NATO-a general Petr Pavel kazao je u utorak u Sarajevu kako oružane snage Bosne i Hercegovine profesionalno ispunjavaju svoje zadaće i pokazuju kako mogu biti dobar partner Alijanse, ali je istodobno upozorio kako daljnji koraci koji bi vodili ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u ovise i o ispunjavanju političkih kriterija.

Češki general, koji je na čelu navišeg vojnog tijela NATO-a, predvodio je izaslanstvo čiji su se članovi u Sarajevu sastali s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH generalom Antom Jelečom.

Razgovarali su o stanju u oružnim snagama BiH, ali i o uknjižbi nepokretne vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH, što je preduvjet za akviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.

Članice NATO-a su na summitu u Tallinu još 2010. godine donijeli odluku o aktiviranju MAP-a, pod uvjetom da država BiH odnosno njeno Ministarstvo obrane postanu službenim vlasnicima imovine potrebne za djelovanje oružanih snaga. Taj uvjet do danas nije ispunjen i to zbog protivljenja vlasti Republike Srpske koje inzistiraju da sva nepokretna imovina bivše SR BiH postane vlasništvo entiteta koje bi oni “posuđivali” vojsci.

General Pavel potvrdio je u utorak kako je uknjižba perspektivne imovine postavljeni politički uvjet koji ostaje na snazi.

“Odluka o aktivaciji MAP-a nije na vojnoj nego na političkoj strukturi NATO-a. Mi možemo dati preporuke, a naša preporuka u odnosu na interoperabilnost oružanih snaga i obavljanje njenih zadaća će biti pozitivna”, kazao je čelnik Vojnog odbora NATO-a.

Dodao je kako NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana kao području od strateškog interesa čiji lideri trebaju pokazati opredijeljenost za dijalog i pomirenje.

Oružane snage BiH prijavile su 63 lokacije kao perspektivne, odnosno procijenile su kako će im trebati toliko vojarni, vježbališta i skladišta za redovito funkcioniranje.

Ministrica obrane Marina Pendeš kazala je kako je do danas provedena uknjižba 30 takvih objekata, no svi oni su na teritoriju Federacije BiH.

U tijeku je proces uknjižbe još sedam vojnih objekata, uključujući i neke na teritoriju RS, no oni su sada predmet sudskih sporova koje su pokrenule vlasti u Banjoj Luci.

Iako svi objekti nisu uknjiženi, niti je izvjesno kada bi se to moglo dogoditi, ministrica Pendeš drži kako bi i polovičan rezultat mogao biti dovoljan za aktiviranje MAP-a.

Pendeš također drži kako odluka parlamenta RS kojom je donesena deklaracija o vojnoj neutralnosti tog entiteta neće zaustaviti približavanje BiH NATO-u jer postoje odluke državnih tijela vlasti koje taj proces podupiru.

“Postoje odluke Predsjedništva BiH o članstvu u NATO-u i Zakon o obrani, a mi trebamo poduzeti sve kako bismo parntere u NATO-u uvjerili da ispunjavamo svoje obveze”, kazala je ministrica obrane BiH.

Komentiraj