Davor Javorovic/PIXSELL

General Lucić i sinovi pod optužbom za malverzacije u judo klubu

Umirovljeni general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, našao se na udaru optužbi da je kao predsjednik Akademskog Judo Kluba „Mladost“ Zagreb odgovoran za financijske malverzacije u iznosu od više stotina tisuća kuna. Kaznenu prijavu u 1. policijskoj postaji u Zagrebu protiv Lucića je podnio glavni trener Kluba Luka Leško, magistar kineziologije i juda, vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i bivši reprezentativac Hrvatske u judu koji tvrdi da je Lucić potpuno privatizirao klub, iz kojeg je nelegalno izvlačio novac i u kojem je zaposlio svoja dva sina Branimira i Tomislava, iako jedan od njih nema nikakve uvjete za obavljanje tog posla, a drugi ima samo završeni kratki tečaj na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji.

 

  • Josip Lucić demantira optužbe i tvrdi da je prijavu policiji podnio nezadovoljni trener kojem se spremao otkaz

 

“Nakon što sam od dvije osobe saznao o većem broju dokazivih financijskih nepravilnosti u klubu u iznosu od više stotina tisuća kuna, zatražio sam od predsjednika kluba Josipa Lucića maksimalnu transparentnost i odbio dalje prikupljati novac na ruke od roditelja djece za potrebe nastupa na natjecanjima, prijevoza, smještaja i najma kombi vozila te sam ih uputio da plaćaju isključivo na račun kluba. Iako sam glavni trener kluba, predsjednik kluba Josip Lucić izričito mi je zabranio bilo kakvo interesiranje o broju članova našega kluba te sam izoliran od većine informacija jer mi je zabranjen pristup službenoj elektroničkoj pošti kluba za kontakt s Hrvatskim i Zagrebačkim judo savezom”, objasnio je Luka Leško za Nacional razloge zašto je podnio kaznenu prijavu. U prijavi je također naveo da dio članova AJK Mladost Zagreb, koji su bili obmanuti, svoju članarinu uplaćuje na račun drugog kluba, i to AJK osoba s invaliditetom Mladost Zagreb čiji je predsjednik Branimir Lucić. Unatoč tomu, trenericu tog kluba plaća AJK Mladost Zagreb.

Dok policija ne ispita navedene tvrdnje, Nacional je za komentar zamolio i generala Lucića koji je sve navedene optužbe demantirao te optužio trenera Leška da je on taj koji je pokušao privatizirati klub.

“Sve poslove oko računovodstva kluba vodi HAŠK Mladost, a cijelo računovodstvo se vodi kao zajedničko računovodstvo svih 28 klubova u sklopu saveza”, rekao je Lucić koji je potvrdio da je on ujedno i glavni tajnik HAŠK-a. Tvrdi da se novac u klubu ne uplaćuje u gotovini, već da sve ide preko računa. Međutim, roditelji financiraju putovanja djece na natjecanja u inozemstvu.

“U klubu rade četiri mlade osobe i sve su prijavljene, a samo jednu od tih osoba financira Zagrebački sportski savez”, rekao je Lucić, a na pitanje je li to njegov sin Tomislav, odgovorio je potvrdno, napomenuvši da je Tomislav Lucić ujedno i student Kineziološkog fakulteta.

Lucić je izrekao i niz optužbi na račun Luke Leška.

“Riječ je o nezadovoljnom treneru koji ne radi svoj posao i kojem predstoji otkaz zbog sukoba s mnogim roditeljima i zbog toga što u našoj dvorani održava privatne satove sa studentima umjesto da trenira djecu. Taj mladi čovjek jako je ambiciozan, upisao je doktorat i potrebno mu je više novca pa nas je pritiskao da ga više platimo, iako za dva sata tjedno dobiva plaću od 5 tisuća kuna. Kad mu je objašnjeno da klub nema novca da financira njegove želje, promijenio je odnos prema nama i natjecateljima. Otkad je čuo da tražimo boljeg trenera jer je naša najbolja natjecateljica s njim nezadovoljna i na njega su se žalili i njezini roditelji, napravio je čitav niz problema, zbog čega smo imali nekoliko sastanaka s roditeljima”, tvrdi Lucić.

S druge strane, Leško tvrdi da ga Lucić želi diskvalificirati upravo zbog njegovih saznanja o malverzacijama u klubu. Tvrdi da je zbog svega bio izložen i neugodnostima, a smatra da je razlog tomu to što se usudio suprotstaviti moćnom generalu koji se do sada ponašao s klubom kao da je to njegovo privatno vlasništvo te je zbog toga već otjerao nekoliko trenera, čim bi oni uočili nepravilnosti u klubu.

“Neposredno nakon što sam dao do znanja da ne želim sudjelovati u tim nepravilnostima, istu noć u 02:31 sati s meni nepoznatog broja dobio sam poruku koja bi se mogla interpretirati kao prijetnja. Također, od roditelja s kojima je predsjednik kluba Lucić održao sastanak, saznao sam kako je rekao da se može potruditi da više nikada ne nađem posao u svojoj struci. Uz to, Lucić i njegovi sinovi pokušali su me pred roditeljima sportaša i samim sportašima maksimalno diskreditirati, a Branimir Lucić mi je i osobno zaprijetio riječima: ‘Ovdje pred svjedocima si hrabar, vani na ulici vladaju druga pravila’. S obzirom na to da sam akademski obrazovan, nikada nisam kazneno prijavljen i nikada u životu mi se nisu događale ni izbliza slične stvari, niti mi takve stvari u karijeri trebaju, prijavio sam slučaj DORH-u, oni su me uputili na policiju koja je sastavila zapisnik i rekla da prijavim svaku eventualnu prijetnju”, rekao je Leško za Nacional.

On je upozorio i da je jedan od sinova generala Lucića, Branimir Lucić, zaposlen u klubu kao trener s minimalnim uvjetima propisanima za to radno mjesto, dok drugi sin, Tomislav Lucić, nema ni minimalne uvjete, iako u klubu radi s djecom mlađih uzrasta. Leško napominje da ni Tomislav ni Branimir Lucić nikada nisu bili ni natjecatelji te da nisu dovoljno stručni u svom poslu, ali im se zbog oca generala sve tolerira. General Lucić, pak, tvrdi da njegovi sinovi treniraju judo već 20 godina te imaju status majstora juda.

Inače, braća Lucić u javnosti su poznata po izgredima koji nemaju puno veze sa sportom. Tako je Tomislav Lucić prije nekoliko godina ispred kluba Saloon na Tuškancu u alkoholiziranom stanju autom udario i lakše ozlijedio jednog mladića zbog svađe oko djevojke, zaradivši pritom tri prekršajne i jednu kaznenu prijavu. Prije toga, Tomislava Lucića spominjalo se i zbog tučnjave u jednom narodnjačkom klubu. General Josip Lucić također se spominjao u nekim aferama iz vojnog sektora. Konkretno, spominjao se u aferi Sibinj u kojoj je general Mladen Kruljac, bivši zapovjednik Kopnene vojske, s još petoricom bio optužen za malverzacije sa zemljištem u iznosu od 58 milijuna kuna. Načelnik općine i član poglavarstva u dogovoru s Kruljcem sredili su da vojska odradi radove na uređenju dva kilometra ceste kako bi se povisila vrijednost zemljišta. Prema optužnici, Kruljac za to nije imao dopuštenje Glavnog stožera, no on je na suđenju tvrdio da mu je to Lucić usmeno naredio. Lucića se spominjalo i u aferi oko nelegalne gradnje u vojnoj bazi u Kovčanju te zbog toga što nije obavijestio ministra obrane o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana.

Komentiraj