Tomislav Milicevic/PIXSELL

General Jelić: Nisam u bijegu i nemam državljanstvo BiH

Umirovljeni general Hrvatske vojske Zlatan Mijo Jelić opovrgnuo je u četvrtak navode Državnog odvjetništva BiH da se nalazi u bijegu te da uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, a njegov i progon bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nazvao je hajkom.

Državno odvjetništvo BiH u srijedu je podiglo optužnicu protiv Jelića, tereteći ga za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara te je ustvrdilo kako Jelić ima dvojno državljanstvo.

“Ja sam umirovljeni general HV-a, imam državljanstvo RH i prebivalište u RH. Nikad nisam bio u bijegu, jer nemam od čega i koga bježati, a božićne sam blagdane ove godine proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice”, navodi se u izjavi Zlatana Mije Jelića, dostavljenoj medijima u BiH.

Pojasnio je kako je sukladno Sporazumu između BiH i RH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima te Europskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u kaznenim stvarima dobio poziv te se odazvao na Županijski sud u Zagrebu 20. 02. 2015., gdje je dao izjavu.

“Nakon saslušanja osobno sam i preko odvjetnika obećao da ću se svakom pozivu odazvati, sa čime je upoznato i Tužiteljstvo BiH”, naveo je Jelić. Ako optužnica protiv njega bude potvrđena i postane pravomoćna, Jelić je najavio da će ustrajati na tome da sudski predmet preuzme pravosuđe RH te je izrazio uvjerenje da će po svim točkama dokazati neutemeljenost optužnice i kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

“Uvjeren sam da optužnica nije slučajno podignuta za vrijeme blagdana i na djelu je neviđena medijska hajka protiv mene i pripadnika HVO-a”, zaključuje Jelić u izjavi.

Komentiraj