Gene Kelly, legenda mjuzikla, je kao student živio od instrukcija plesa

Američki glumac, plesač, pjevač, koreograf i redatelj Gene Kelly umro je 2. veljače 1996. godine. Bio je jedan od velikana danas potisnutog filmskog žanra – mjuzikla. U mladosti je diplomirao ekonomiju i novinarstvo. U to vrijeme izdržavao se kao instruktor plesa što je kasnije utjecalo i na njegovu profesionalnu orijentaciju.

Brodvejsku karijeru započeo je 1938. nastupajući kao zborist u mjuziklu te ubrzo stekao ugled kao vrstan koreograf, a zaredale su i uloge u uspješnim predstavama. To mu je 1942. godine omogućilo i ulazak u svijet filma. Glazbene komedije “Amerikanac u Parizu” (u kojem pratimo sentimentalne peripetije američkog slikara) i glazbeni film “Pjevajmo na kiši” (o kraju ere nijemog filma i njegovih zvijezda) – pružile su Kellyu idealnu priliku za demonstraciju vlastitog talenta. Dopadljivim izgledom i glasom, spontanom glumom i akrobatikom svog plesa osvojio je simpatije široke publike.

U filmu ‘Amerikanac u Parizu’ Kelly glumi mladog američkog slikara Jerryja koji živi u pariškoj četvrti Montmartreu i dijeli stan s pijanistom Adamom. Zaljubljuje se u Lisu, zaručnicu Adamova prijatelja Henrija. Premda je u Jerryja zaljubljena bogatašica Milo, koja namjerava organizirati izložbu njegovih slika, Jerry (Kelly) uspijeva osvojiti Lisu.

Komentiraj