FAH

GDJE ĆE S NJIMA? Srbija neće primati vraćene migrante iz Mađarske

Srbija neće prihvatiti migrante koje Mađarska bude htjela vratiti nazad, po cijenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici, rekao je u ponedjeljak navečer u Subotici visoki dužnosnik, a stajalište je poslije potvrdio i ministar rada Aleksandar Vulin.

Članica Europske unije i Schengenskog prostora koja je zbog toga postala tranzitna zemlja za put migranata prema sjeveru Europe, Mađarska je podignula žičanu ogradu na granici s Srbijom i od utorka, 15. rujna počinje primjenjivati zakon o granici koji će onemogućiti migrantima prelazak njezine granice sa Srbijom.

 

  • Srbija će primati nazad samo ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći dio migranata koji su ilegalno prešli iz Srbije u Mađarsku, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

 

“Mi nikog nećemo primiti. Zna se što je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cijenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbjeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to trebaju svi znati”, rekao je Ivanišević.

Sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu obavlja taj postupak, rekao je i objasnio “Obavlja se uz utvrđivanje zemlje podrijetla i, prije svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele vraćati ljude morat će ih vratiti u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Europsku uniju”.

Upitan kako će Srbija spriječiti povratak izbjeglica, Ivanišević je rekao da će država “bude li trebalo poduzeti sve ono što može da poduzeti”.

Takvo stajalište potvrdio je kasnije i srbijanski ministar rada zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.

Migranti koji ne uspiju prijeći mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će se vratiti u Srbiju i boraviti u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, ali budu vraćeni u Srbiju neće biti prihvaćeni, izjavio je Vulin.

 

  • Kroz Srbiju se kreće oko 1.000 migranata. U Predprihvatni centar u Miratovačkom polju na jugu Srbije oko 18.30 stiglo je 1.200 migranata, u Prihvatnom centru u Preševu ih je oko 500, u Beogradu oko 300, a u Humanitarnom punktu u Kanjiži 50.

 

Mađarska policija zatvorila je popodne pružni prijelaz Horgoš-Szeged, kod mjesta Roszke, na srpsko-mađarskoj granici, koji su migranti s Bliskog istoka najčešće koristili za prelazak u tu zemlju.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljen je vagon omotan bodljikavom žicom.

Zbog straha od potpunog zatvaranja granice i uvođenja represivnih propisa za ilegalni prelazak granice u Mađarsku je u nedjelju ušlo rekordnih 5.809 ljudi, javili su mediji

Komentiraj