GDJE ĆE NIJEMCI LJETOVATI? Hrvatska skuplja od Grčke i Španjolske, tek nešto jeftinija od Italije

Autor:

Rovinj

Srecko Niketic/PIXSELL

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji.

No, bez obzira radi li se o omiljenim južnoeuropskim destinacijama – Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjet restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i puno manje nego kod kuće.

Ljetovanje u Španjolskoj za četvrtinu jeftinije nego u Njemačkoj

Kako je u ponedjeljak objavio Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku su 26 posto manji nego u Njemačkoj.

U Grčkoj za noćenja u hotelu ili objede u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 posto manje nego u Njemačkoj, objavio je Deutsche Welle (DW).

Hrvatska skuplja od većine mediteranskih konkurenata

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 posto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tijekom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Europe.

Hrvatska je, dakle, po izračunima njemačkih statističara skuplja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske, ističe DW.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. No, i tamo su cijene manje nego u Njemačkoj – za pet posto u prosjeku.

Odmor u Albaniji i Bugarskoj upola jeftiniji nego u Njemačkoj

Najjeftinije se može ljetovati u Bugarskoj i Albaniji.

U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 posto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 posto manje.

Nijemcima se isplati ići na odmor u Poljsku i Češku

Cijene su niže i u nekim Njemačkoj susjednim zemljama – u Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto.

Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Najskuplje u Švicarskoj i skandinavskim zemljama

Za Nijemce je odmor u inozemstvu skuplji u Skandinaviji nego kod kuće.

U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 posto, a u Švedskoj dva posto više.

Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj, gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 posto više nego kod kuće, zaključuje DW.

Cijene ljetovanja na domaćoj obali lete u nebo, u prosjeku veće 30 posto

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.