Gazprom Europi 200 milijardi kubika plina

MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL

Ruska državna plinska kompanija Gazprom tijekom 2018. godine izvezla je u Europu 200,1 milijardu prostornih metara prirodnog plina i to najviše u Njemačku, Bjelorusiju, Italiju i Tursku, izvijestio je Gazprom.

Gazpromov izvoz u zapadnu Europu iznosio je 162,4 milijarde kubika plina, pri čemu je najveći kupac bila Njemačka s 58,5 milijardi kubika, a slijede Turska (23,9), Italija (22,8) i Velika Britanija (14,3 milijarde prostornih metara). U Francusku je Gazprom lani izvezao 12,9 milijardi prostornih metara, Austriju 12,3 milijarde, a u Nizozemsku 7,9 milijardi kubika.

Mređu srednjeeurospkim zemljama, najveći uvoznik količina ruskog plina 2018. godine bila je Poljska, koja je uvezla 9,9 milijardi kubika, a slijede Mađarska (7,4 milijarde), Češka (6,5 milijardi) i Slovačka (5,1 milijarda prostornih metara). U toj skupini je i Hrvatska s 2,04 milijarde kubnih metara.

Među zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, po uvozu ruskog plina prednjači Bjelorusija s 20,3 milijarde prostornih metara, a zatim Kazahstan (3,2 milijarde), Moldavija (2,9 milijardi) i Ukrajina (2,7 milijardi prostornih metara) itd.

Potrošačima u Rusiji Gazprom je lani isporučio 271,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina.

U izvješću se ne donose usporedbe s količinskim izvozom iz ranijih godina.

Isporuka u Kinu od 1. prosinca

Kompanija je izvijestila i da će isporuka plina u Kinu plinovodom “Snaga Sibira” (Sila Sibiri) početi 1. prosinca ove godine, što je ranije nego što se planiralo.

U Kinu će Gazprom, prema potpisanom ugovoru, tijekom tridesetogodišnjeg razdoblja isporučivati 38 milijardi prostornih metara godišnje.

U Gazpromu napominju da je Kina 2018. godine prvi put postala vodeći svjetski uvoznik plina, s uvozom od 125,7 milijardi kubika. Pritom je najveći rast ostvaren u uvozu ukapljenog prirodnog plina, budući da Kina trenutno ne može potpuno podmiriti rastuće potrebe kroz postojeće cjevovode.

Komentiraj