Gay Pride u New Yorku u znaku protivljenja Trumpu

EPA/JUSTIN LANE

Više desetaka tisuća osoba marširalo je u nedjelju na Gay Prideu u New Yorku sa zastavama u duginim bojama i glavnim temama: zaštiti transseksualaca i protivljenju američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Četrdeset osmu godinu zaredom tisuće sudionika pješice, na motoru ili na kamionima marširalo je Petom avenijom uz pljesak gomile duž tri kilometra od nebodera Midtowna do Greenwich Villagea gdje je pokret za prava homoseksualaca rođen nakon Stonewallskih nemira 1969. godine.

Dok u Istanbulu sudionike Gay Pridea rastjeruje policija pomoću gumenih metaka, u New Yorku je Povorka ponosa istinska institucija.

Stotine policajaca i brojni zastupnici, među kojima gradonačelnik Bill de Blasio, guverner države New York Mario Cuomo i senator Chuck Schumer, svi demokrati, marširali su nasmiješeni pored razgolićenih sudionika.

Godine 2015. povorka je slavila legalizaciju homoseksualnog braka. U lipnju 2016. žalili su nakon pokolja u gay diskoteci u Orlandu, na Floridi. Ove godine brojni su sudionici, protivnici Trumpa, nosili transparente s rječju “Otpor” osuđujući novu administraciju i njezine nacrte zakona, posebice ukidanje Obamacarea i dovođenje u pitanje prava transseksualaca.

Stonewallski nemiri smatraju se jednim od ključnih događaja u rađanju pokreta za prava homoseksualaca. Riječ je o nizu spontanih, nasilnih demonstracija LGBT-ovaca protiv policijske racije koja se dogodila u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine u baru Stonewall Innu u Greenwich Villageu u New Yorku. Povorke ponosa diljem svijeta održavaju se u znak sjećanja na tu pobunu homoseksualaca protiv policijske represije.
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]