Getty Images

GAY BRAKOVI U SAD-u: Pozivajući se na Boga matičarka prkosi Vrhovnom sudu

Pozivajući se na Božju volju službenica u Kentuckyju prkosi američkom Vrhovnom sudu i odbija izdati dozvole za brak istospolnim parovima.

Matičarka Kim Davies iz okruga Rowan ne želi izdavati bračne dozvole bilo kojem paru, istospolnom ili heteroseksualnom, otkako je Vrhovni sud u lipnju proglasio da po američkom ustavu istospolni parovi imaju pravo na brak.

 

  • U četvrtak je zakazano ročište na prizivnom saveznom sudu, a u međuvremenu aktivisti traže njezinu ostavku.

 

Davies se žalila na odluku saveznog suda da mora izdavati dozvole za brak, a dok se taj predmet ne riješi zatražila je da joj Vrhovni sud privremenom mjerom omogući pravo da uskrati dozvole istospolnim parovima. Vrhovni sud je to u ponedjeljak odbio.

U četvrtak je zakazano ročište na prizivnom saveznom sudu, a u međuvremenu aktivisti traže njezinu ostavku. Dobiva čak i prijetnje smrću, ali ostaje pri svojim vjerskim uvjerenjima.

“Nemam animoziteta ni prema kome. Nemam zle namjere”, objavila je Davies u priopćenju. “Za mene to nije pitanje homoseksualaca i lezbijki. To je pitanje pakla i raja. To je pitanje braka i Božje riječi. To je pitanje vjerskih sloboda”, poručila je.

Ispred zgrade u Moreheadu, u Kentuckyju, u kojoj Davies ima ured okupljaju se velike skupine protivnika i pobornika njezinih stavova.

Četiri para podnijela su tužbu na saveznom sudu protiv Davies zbog njezine prakse da ne izdaje bračne dozvole. Sud je prvostupanjski odlučio da Davies mora obnašati državnu službu bez obzira na vjerska uvjerenja.

Iako ima ponekih problema u provedbi oduke Vrhovnog suda o istospolnim brakovima u nekim saveznim državama, američka udruga za građanske slobode priopćila da nema nijednog drugog okružnog matičara koji im uskraćuje bračne dozvole.

Demokratski guverner Kentuckyja Steve Beshaer objavio je da nema uporište u postojećem državnom zakonu za smjenu Davies, te da je njezina sudbina isključivo u rukama sudova.

Komentiraj