facebook.com

Gastronomska platforma We love local predstavljena na Chefs’ stageu

Lansiranje društveno korisne platforme We love local koja povezuje male lokalne uzgajivače i proizvođače hrane s restoranima koji serviraju lokalnu hranu i sezonske namirnice ima cilj rasta i jačanja malih proizvođača te prepoznavanja i promocije izvrsnosti hrvatskog kulinarstva.

Projekt su inicirali znalci agencije Alert koji su i sami zaljubljenici u lokalnu hranu, život i ljude te su okupili partnere koje su prepoznali vrijednost projekta i dobili podršku portala Journal.hr. Svojim znanjem i dobrom voljom podržali su ih chefovi koji dijele isti pogled na gastro svijet, Marin Medak i Rudolf Štefan. Tu je i hrvatska tvrtka Nord produkt…

“Sve više kuhamo i sve više tražimo pravu, izvornu hranu. Pazimo na svoje zdravlje i na porijeklo namirnica koje stavljamo na stol. Ponovno cijenimo domaća jaja, na obližnjem selu uzgojene pašne životinje i sezonsko povrće koje je raslo na suncu, kiši i vjetru. Sad to već prerasta u ozbiljan pokret u društvu. Moji prijatelji proizvode svoja vina, maslinova ulja, povrće i zimnice i svi odreda su zaljubljeni u to što rade i sretni, jer žive u skladu s prirodom“, rekla je Lana Bedeković Rosandić, uspješna managerica iz Alerta i jedna od pokretačica ovoga projekta.

“Divno je što smo uz bok svjetskim trendovima i što ponovno otkrivamo svoja zaboravljena blaga i slavimo ljepotu jednostavnosti i izvornosti. Slikovito, bit će to platforma za povezivanje uzgajivača najhrskavije i najsočnije salate s vlasnikom restorana u kojem se poslužuje samo najbolje. Uspješnom uzgajivaču treba tržište, uspješnom restoranu treba s ljubavlju uzgojen proizvod, a gostima restorana treba najbolja i najljepša hrana na tanjuru“, rekla je Iva Radić, prva dama portala Journal.hr.

“Od prvog dana mog kuhanja pokušavam se izboriti za lokalnu namirnicu iz razloga što sam odrastao na selu s vrhunskim sezonskim namirnicama koje su bile kvrgave, pjegave, izbušene od puževa, insekata i nikom to nije smetalo, jer su bile zdrave, zrele, sočne i ukusne. We Love Local je projekt koji ima moju 100%-nu podršku s kojom želim pomoći malim domaćim OPG-ima i pionirima novog hrvatskog sela koji će iznova udariti temelje identitetu naše gastronomije”, rekao je Marin Medak, chef i vlasnik niza zagrebačkih restorana.

“U manifestu naše gastronomske platforme Chefs’ Stage jedan od glavnih ciljeva je kreirati i sustavno povećavati mrežu malih proizvođača – distributera – restorana. Već smo u prvoj godini napravili značajni korak u tom smjeru, ali to je tek početak. Pozdravljamo svaku inicijativu koja ide u tom smjeru te cijenimo trud svih onih koji žele pomoći da mali proizvođači postanu stup hrvatske gastronomije”, rekao je Rudof Štefan.

Lokalno uzgojene namirnice osnova su kvalitetne prehrane i zdrave, nutritivno bogatije, svježije i jeftinije od onih koje do nas dugo putuju. Posebnost našeg kulinarstva dolazi iz tradicionalno uzgojenih lokalnih namirnica i raznolikosti povijesnih utjecaja na našu autohtonu kuhinju. Svoje gastronomske tragove na nas su kroz stoljeća ostavile Venecija, Austro-Ugarska, Francuska i Turska i to je ono što nas krasi. Naziv gastro platforme je na engleskom jeziku kako bi se u sljedećim fazama projekta lokalna gastronomija još više približila turistima koji posjećuju našu zemlju.

Komentiraj