GASTRONOMSKA OAZA SJEVERNOG JADRANA: Internacionalna jela s originalnim krčkim zaokretom

Marina Punat na Krku privlači goste i izvan nautičke sezone kreativnom kombinacijom lokalno uzgojenih namirnica, vrhunskih sastojaka i suvremenih kulinarskih trendova u svojim dvama restoranima

S krajem ljeta stiže i kraj nautičke sezone na Jadranu, no u Marini Punat jednako je živo svih 365 dana u godini. Najveća marina sjevernog Jadrana dom je za više od 1000 plovila, pa je u jesen ovdje osobito živahno. Dok se u servisnoj zoni plovila pripremaju za zimovanje u moru ili na suhom vezu, nautičari i njihove obitelji vrijeme provode u krugu marine, smješteni u hotelu Kanajt ili resortu s luksuzno opremljenim mobilnim kućicama ušuškanima u maslinik koji se prostire oko hotela.

Tijekom cijele godine ovdje je moguće dobiti sve vrste nautičkih usluga, pa i pojesti dobro. Uz poznati á la carte Restoran Marina koji tijekom zimskih mjeseci ulazi u razdoblje mirovanja, osobito je popularan Bistro „9 bofora“. Nekadašnja pizzeria proširena je velikom zatvorenom terasom, a proširenjem kuhinje stvorena je prilika i za nadogradnju menija á la carte jelima.

Burger od boškarina i internacionalna jela poput piletine u woku s rižinim rezancima ili taquitosa, jako su popularni na meniju. FOTO: Promo

Pod vodstvom Kristine Mrakovčić, gastronomska ponuda oba restorana podignuta je na novu razinu. Kreativnom kombinacijom lokalno uzgojenih namirnica i vrhunskih sastojaka te suvremenih trendova, na meniju su se našla brojna jela internacionalne kuhinje sa originalnim krčkim zaokretom. Uz uvijek popularne pizze, tu su i sve popularniji burgeri, među kojima se ističe burger od boškarina, te internacionalna jela poput piletine u woku s rižinim rezancima ili taquitosa.

Á la carte meni je relativno kratak i nudi standardna jela dostupna kroz cijelu godinu, no zanimljivija su jela iz dnevne ponude koja se pripremaju sa svježim sezonskim namirnicama, a koja će vam konobar preporučiti pri dolasku.

Uz uvijek dobar krčki pršut obitelji Žužić, nositelj oznake zaštićenog geografskog porijekla izvrsno paše krčki sir iz susjednog sela Kornić, no zanimljivo je kušati i „morski pršut“ od dimljene tunjevine s malo wasabija. Carpaccio od svježe ribe u ponudi je kad god puntarski ribari imaju dobar dan.

Pod vodstvom Kristine Mrakovčić gastronomska ponuda Restorana Marina i Bistroa 9 bofora, uz lokalne krčke specijalitete, obogaćena je svjetskim recepturama. FOTO: Promo

Lokalni krčki specijalitet su šurlice koje se jedu tijekom cijele godine, u proljeće sa šparogama, a s jeseni u bogatom tradicionalnom umaku od mesa ili svježe ubranih gljiva. Uz uobičajenu ponudu oborite i plave ribe, krajem rujna počinje i sezona lova na lignje, pa se i jela od svježe jadranske lignje često nađu na dnevnom meniju. U brudetu ili na žaru ili pečene s krumpirom i začinskim biljem, popularne su na sve načine.

Od osam proizvođača žlahtine, u čijoj berbi u Vrbničkoj dolini rado sudjeluju i gosti otoka Krka, na vinskoj karti Restorana Marina nalaze se čak četiri vrbničke žlahtine, kao i morski pjenušac Valomet – autohtoni krčki pjenušac dozrijevan 400 dana pod morem na dubini od 30 metara.

No, na terasi „9 bofora“ gostima je najdraža jutarnja kava i to s vaflima i palačinkama ili pak s „americano sendvičima“.

Komentiraj