GASTRO HEDONIZAM ISTOKA HRVATSKE: Specijaliteti koje morate kušati u Slavoniji i Baranji

Kulen, čobanac, perkelt, fiš, poderane gaće ili slavonski whiskey – nigdje u Hrvatskoj ne jede se i ne pije tako dobro i obilno kao u autentičnom ambijentu slavonsko-baranjskih seoskih domaćinstava

Malo koji osjećaj može se usporediti s uživanjem u slavonsko-baranjskim delicijama u autentičnom ambijentu ovdašnjih seoskih domaćinstava. Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris čobanca koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, svježih salata, vina i neodoljivih slastica!

Istočna je Hrvatska prepoznata kao kraj u kojem gosti, osim u prirodnim ljepotama i povijesnim građevinama, ponajviše mogu uživati u prepoznatljivoj gastronomiji. Kvaliteta hrane i namirnica od kojih se proizvodi danas više nije uobičajena i svakodnevna. Dapače, sve su rjeđa područja na svijetu u kojima ćete pronaći namirnice tako visoke kvalitete. Uvijek i svugdje jela su vrhunski spremljena od najkvalitetnijih i svježih namirnica, svejedno nude li se kao dnevna jela ili specijaliteti, za domaće goste ili strance, po izvornoj ili moderniziranoj recepturi, servirana u seoskom, urbanom ili prirodnom ambijentu. I sve to još je začinjeno širokom dušom domaćina, koja svakom gostu dodatno jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu našoj Slavoniji i Baranji.

Denis Despot

Što se to kuha u Slavoniji i Baranji?

Slavonci i Baranjci su bogatstvo njiva, šuma i rijeka oduvijek znali pretvoriti u slastan zalogaj i podičiti se obiljem dobrog jela. Malo se koja naša regija može pohvaliti tolikim šarenilom receptura, pa se tako uživa u tradicijskim jelima poput daleko poznatog čobanca, perkelta i raznih vrsta paprikaša, nezamislivih bez crvene mljevene baranjske paprike. U obilju izvornih jelovnika nešto za sebe mogu pronaći i oni koji nisu veliki ljubitelji mesa, tako su svoje mjesto u raznolikoj gastro ponudi zasluženo osvojila i jela od ribe poput fiš paprikaša, ali i težačka hrana, poput graha u ćupu.

A ono što je zajedničko nabrojanim delicijama su lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… teško možemo nabrojati koliko naziva i tehnika tradicionalne šokačke tjestenine postoji u bogatoj baranjskoj trpezi!

Malo se koja naša regija može pohvaliti tolikim šarenilom receptura, pa se tako u Slavoniji i Baranji uživa u tradicijskim jelima poput daleko poznatog čobanca, fiš paprikaša, ribe, ali i ‘težačkih jela’ poput graha u ćupu i čvaraka. FOTO: Denis Despot

Ni na desertima od tijesta se ne štede kalorije – langošice, poderane gaće, šufnudle, salenjaci, gomboci, rezanci s makom, gužvara s orasima, štrudle, i neodoljive – taške.

Autentičnu kuhinju bogatu spojem stilova i namirnica koji dominiraju istokom Hrvatske teško možete pronaći igdje na svijetu, stoga ne odgađajte nezaboravnu hedonističku pustolovinu – HeadOnEast i već danas krenite u planiranje putovanja u Slavoniju i Baranju od 8. do 10. listopada!

U baroknoj osječkoj Tvrđi vas čeka trodnevni festival za sva čula, autohtona jela spravljena na moderan način, vinske delicije sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije i sve popularnija domaća piva, kuleni, kobasice, sirevi, ručno rađene čokolade, kolači i pekmezi, slavonski whiskey i domaće rakije…. Začinit će ih svjetlosne umjetničke instalacije koje će raskošnoj Tvrđi dati novo još raskošnije ruho. Na ulicama Tvrđe dočekat će vas ulični zabavljači i akrobati, a kroz HeadOnEast će vas pratiti različiti glazbeni ritmovi brojnih izvođača. Dovoljno da probudite hedonista u sebi i uputite se na istok Hrvatske kako bi doživjeli maštovito, neočekivano, bogato i autentično iskustvo. Jer, ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj. Ako niste, sad je vrijeme!

Autohtona jela na moderan način mogu se degustirati i u sklopu hedonističke pustolovine HeadOnEast od 8. do 10. listopada u osječkoj Tvrđi. FOTO: Denis Despot

Komentiraj