Gardašević: “U demokraciji građani moraju imati pristup institucijama”

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević izjavio je za N1 kako ne misli da treba potpuno ograničiti pristup Markovu trgu, jer “u demokraciji građani moraju biti neposredno prisutni pred institucijama”.

Podsjetio je kako na Markovu trgu već postojala zabrana okupljanja, ali ju je 2011. ukinuo Ustavni sud. Gardašević smatra kako na takvim, za demokraciju važnim prostorima, ne treba uvoditi opće zabrane kretanja, “ali to ne znači da MUP ne može ocijeniti treba li izvršiti neke dodatne zaštite”.

Upozorio je na “pravnu prazninu” u zakonima koji definiraju zamjenu za predsjednika Vlade u slučaju kad je spriječen obavljati dužnost. “Ako predsjednik Republike umre, njega mijenja predsjednik Sabora i raspisuju se izbori. Što se tiče predsjednika Vlade, Ustav o tome nema odredaba, ali imamo Zakon o Vladi. U slučaju da predsjednik Vlade strada njega bi zamjenjivao prvi potpredsjednik vlade, u slučaju ako bi ga imenovao. Tu imamo pravnu prazninu”, rekao je i dodao da bi u takvoj situaciji trebalo što prije pokrenuti postupak imenovanja nove vlade.

Komentirao je rad Sabora u uvjetima pandemije, kada je promijenjen poslovnik koji je ograničio broj zastupnika na plenarnoj raspravi. Gardašević ocjenjuje kako je Sabor “u nekom stanju poluhibernacije”. “On je tu, ali se zastupnici pojavljuju u reduciranom obliku. To nije povoljna slika. Treba se što prije sastati u plenumu”, rekao je, podsjetivši kako je “Ustavni sud potvrdio da smo u redovnom stanju, a ne izvanrednom, pa i Sabor treba tako funkcionirati”. “Dok zastupnici u reduciranom obliku ulaze u sabornicu, bitno je reducirana i parlamentarna rasprava i kvaliteta rasprave”, napominje ustavni stručnjak.

Gardašević drži kako nedostaju kontrolni mehanizmi rada tijela koja se bave borbom protiv epidemije. Takva tijela moraju postojati, smatra, ali “trebaju postojati i, među ostalim, kontrole i davanje izvješća”.

 

Komentiraj