Gardašević: “Niz je nedorečenosti u izmijenjenom zakonu o zaštiti pučanstva”

Profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu Đorđe Gardašević ocijenio je za dnevnik.hr kako je “niz nedorečenih pitanja” u danas promijenjenom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na temelju kojega će se od sutra propisivati kazne za nepoštovanje epidemioloških mjera.

“Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana ove zemlje i naš Ustav predviđa ako imamo situaciju velike prirodne nepogode da o ograničenju ljudskih prava i sloboda odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Nedvojbeno je da širenje virusa predstavlja prirodnu nepogodu i da o ovakvim mjerama odlučuje Sabor kao predstavničko tijelo”, objasnio je Gardašević svoj zahtjev, koji nije usvojen, da o izmjeni tog zakona Sabor odlučuje dvotrećinskom većinom, na temelju članka 17. Ustava.

Taj članak glasi: “U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike.”

“Ako imate prirodnu nepogodu onda se zakoni kojima se ograničavaju ljudska prava i slobode donose dvotrećinskom većinom. Činjenica je da se mi nalazimo u prirodnoj nepogodi. Meni nitko u redovnim okolnostima ne provjerava koliko ljudi se okuplja kod mene. Ako se sada to ograničava onda je to dokaz više da smo mi u stanju velike prirodne nepogode”, objašnjava Gardašević.

Različite zemlje različito su to rješavale. Primjerice, Njemačka ima rigorozne kazne, ali nije uvela izvanredno stanje. Finci imaju izvanredno stanje… “Mi živimo u RH. Ne živimo u Njemačkoj niti u Finskoj, svaka se zemlja odlučila na poseban način boriti protiv virusa i usvojila je posebne zakone”, napomenuo je. Na pitanje, bi li Vlada onda za svaku kaznu ili mjeru trebala otići u Sabor i tražiti dvotrećinsku potporu odgovara: “Ne, ja to ne mislim. Već za izmjene zakona kojima se ograničavaju prava i ljudske slobode na način koji do tada nije bilo predviđeno”, kazao je.

Smatra da bi Stožer Saboru barem jedanput mjesečno trebao podnositi izvješće. “Građani bi trebali vidjeti na temelju kojih podataka se donose određene mjere”, rekao je Gardašević.

Komentiraj