Gandhijevo nasljeđe upitno u modernoj Indiji

Mahatma Gandhi bio je jedan od najvećih lidera 20. stoljeća, apostol mira koji je utjecao na cijeli svijet, no na 150. godišnjicu njegova rođenja u Indiji raste hinduski nacionalizam i primjetan je pad zanimanja za njegovo nasljeđe.

U Gandhijevom muzeju, podignutom na mjestu na kojem je plemeniti borac za slobodu ubijen, mnogo je više stranih posjetitelja nego Indijaca.

“Gandhija je zaboravio vlastiti narod. Stranci su mnogo zainteresiraniji za njegov život i ideale”, kaže zaposlenik muzeja koji nije želio otkriti ime.

“Možda smo postali konzumerističko i podijeljeno društvo koje je toliko udaljeno od Gandhijeva učenja da takvu svjetsku ikonu zanemarujemo u vlastitoj zemlji”, dodao je.

S tim se slaže računalni stručnjak Anand Jujaru koji je muzej posjetio sa svojim desetogodišnjim sinom. “Indijci poznaju Gandhija jedino s novčanica i po ulicama koje su po njemu nazvane. Nitko se ne sjeća što je učinio i kakvu je žrtvu podnio”.

Indija je 1947. stekla neovisnost od Britanije uvelike zahvaljujući Gandhijevoj politici otpora građanskim neposluhom i nenasiljem.

Njegovu ideologiju u Indiji danas propituju mnogi političari koji je smatraju nepraktičnom. Ali izvan politike on ostaje nadahnuće.

Gandijevska načela

Društvene aktivistice poput Ele Bhatt i Rani Bang, zaslužne za jačanje prava žena i unapređenje zdravstvene skrbi, dobro su poznate u Indiji, ali mnogo je onih nadahnutih Gandhijem, pojedinaca i skupina, koji djeluju tiho, daleko od reflektora javnosti.

Stotinu kilometara dalje u središnjoj Indiji Medha Patkar posvetila je život protivljenju gradnji brane Sardar Sarovar na rijeci Narmada, koja bi bila jedna od najvećih u svijetu i jedan je od najkontroverznijih projekata u Indiji.

Njezin pokret Spasite Narmadu, aktivan 35 godina, smatra se najduljim gandijevskim pokretom u suvremeno doba.

Medha Patkar ostvarila je nekoliko velikih pobjeda, poput sudske odluke da se autohtonom stanovništvu koje je zbog projekta moralo biti raseljeno isplati obeštećenje.

Osim sudskih procesa, njezina kampanja uključuje i marševe gandijevskog tipa, štrajkove glađu i prosvjede stajanjem u rijeci do struka.

“Takvim akcijama želimo apelirati na društvenu savjest na koju onda vlada mora reagirati”, kaže Patkar.

Posljednjih godina nekoliko je gandijevskih poteza uzdrmalo Indiju, poput prkosnog prosvjeda Irom Chanu Sharmile protiv drakonskog sigurnosnog zakona 2011. ili antikorupcijske kampanje Anne Hazare koja je dovela do pada vlade Manmohana Singha.

Gandijevska načela nadahnjivala su ljude i pokrete diljem svijeta, od Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandele i Vaclava Havela do Aung San Suu Kyi.

Društveni znanstvenici i aktivisti naglašavaju važnost Gandhijevih vrijednosti u odgovoru na globalne napetosti i sukobe.

One, međutim u Indiji padaju u drugi plan rastom hinduskog nacionalizama, porastu zločina iz mržnje i polarizacije između hindusa i muslimana.

Branitelj istine

U središtu Gandhijeva memorijalnog kompleksa je stup mučenika, podignut na točnom mjestu gdje ga je bio ubio hinduski ekstremist Nathuram Godse.

On je Gandhija smatrao odgovornim za slabljenje zemlje time što je dopustio njezinu podjelu na Indiju i Pakistan. Godse je bio povezan s desničarskom hinduskom organizacijom Rashtriya Swayamsewak Sangh, ideološkom mentoru danas vladajuće stranke Bharatiya Janata Party.

Hinduski ekstremisti javno krive Gandhija za podjelu zemlje i druge probleme.

“Režim Gandhija drži u naftalinu”, kaže sociolog Shiv Visvanathan.

Njegovo ime i fotografije koriste se su službenim programima, poput kampanje Očistimo Indiju, ali njegove ideje – ne, objašnjava Visvanathan. “Gandhija se trivijalizira”.

Aktivisti za zaštitu okoliša, oni koji su protiv nuklearnog oružja ili gradnje brana, koji se zalažu za miran otpor kašmirskim separatistima, etiketiraju se kao “protudržavni” elementi, kaže Visvanathan.

Patkar, pak, tvrdi da Indijcima danas Gandhijeve ideje vodilje trebaju više nego ikada.

Povjesničar Ramachandra Guha objašnjava da su ključni elementi Gandhijeva nasljeđa nenasilan otpor, promocija vjerske tolerancije i ekonomski model koji ne šteti prirodi.

“U svijetu u kojem istina nije važna, a Donald Trump zauzima naslovnice, u kojem manjine izvlače kraći kraj, a prijetnje planetu se ignoriraju, Gandhi, iako mrtav 70 godina, često iskače kao simbol branitelja istine, prava manjina i Zemlje”, napisao je njegov unuk i znanstvenik Rajmohan Gandhi u časopisu India Today.

Komentiraj