Galileo Galilei je pred smrt promrmljao “Eppur si muove”

Dana 21. lipnja 1633. godine je legendarni Galileo Galilei bio prisiljen od strane Inkvizicije odreći se svojih kopernikansko heliocentričnih stavova, sve kako bi izbjegao lomaču kao Giordano Bruno tridesetak godina ranije.

Galileo je vrlo rano postao svjestan svog skromnog porijekla. Ali, ipak se smatrao genijalanim. Iako prekida studij matematike, bio je pravi matematički as. Bio je pravo dijete svog vremena. Europa se emancipirala od načina razmišljanja srednjeg vijeka i ponovo se okrenula dostignućima i tradiciji antičkih vremena. Humanistički znanstvenici  u središte  svog analitičkog rada stavljaju čovjeka, a ne Boga kao što je to bio slučaj ranije. I umjesto da špekuliraju o nadprirodnom oni promatraju prirodu. Mjeri se, računa i eksperimentira. I sam Galilei se zarazio interesom za prirodne znanosti i tome se odlučno posvetio.

Iako se odrekao svih tvrdnji o heliocentričnom sustavu, navodno je Galileo u trenutku smrti, umro je 1642. godine, promrmljao “Eppur si muove” – “Ipak se kreće”.

Komentiraj