Galerija Klovićevi dvori obilježava 35 godina osnutka

Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Galerija Klovićevi dvori u srijedu obilježava 35 godina izložbenog djelovanja, u povodu čega je u foajeu te zagrebačke galerije postavljena prigodna izložba kataloga izložbi izdanih od otvorenja 1982. godine.

Prigodnom izložbom kataloga Galerija se predstavlja “ne samo kao najpropulzivniji izložbeni prostor Hrvatske, već i kao jedan od najznačajnijih nakladnika u kulturi s nekoliko stotina izdanih kataloških publikacija, monografija i likovnih naslova”, ističe se u najavi obljetničkog programa Klovićevih dvora.

Po riječima Vesne Kusin, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba i dugogodišnje ravnateljice Galerije, u vrijeme osnutka mnogi su mislili da se radi o eksperimentu kojega ishod nitko nije mogao predvidjeti, pa ni sam Ante Sorić koji je stvorio tu kulturnu instituciju.

U prigodnom tekstu ustvrdila je kako se taj neočekivani eksperiment ipak pokazao više nego uspješnim. “Tri uvodne izložbe, Grafike Albrechta Dürera, retrospektiva Otona Glihe i izložba skulptura Dušana Džamonje, koje su preuzete iz Muzeja za umjetnost i obrt, Moderne galerije i Galerije suvremene umjetnosti, bile su svojevrstan test. One su pokazale mogućnosti tog Muzejskog prostora kojem drugo ime nije nadjenuto do 1996. kada je preimenovan u Galeriju Klovićevi dvori”, podsjetila je.

Kusin smatra kako je još tadašnji izložbeni program označio “pravi prevrat” u muzejskoj djelatnosti “dotad skromnoj, samozatajnoj, uglavnom okrenutoj uskoj skupini stručnjaka”, te probudio svijest i drugih kulturnih institucija koje su postepeno počele djelovati na sličan način

“Muzejski prostor postao je mjestom neprekidna događanja, u njemu je vladala prava vreva, u njega se naprosto moralo dolaziti. Ništa se nije smjelo propustiti. To je postalo mjestom prestiža, ne snobovskog već kulturološkog”, ustvrdila je, dodavši kako je tu rođen marketing u kulturi te inaugurirana ponuda i proizvodnja muzejsko-galerijskih suvenira kao spomena na aktualne izložbe, koje su redovito pratili opsežni i reprezentativni katalozi.

Iz Klovićevih dvora najavljuju i da će u povodu 35. godišnjice proglasiti 15 tisućitog posjetitelja izložbe “Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900” te ga nagraditi besplatnim ulazom i katalogom te prigodnim suvenirima izložbe.

Čestitke u povodu 35. rođendana Galeriji su u ime njihovih osnivača, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, poslali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]