Galerija Ilica: Ulica kao najveća galerija na svijetu – Od Trga bana Jelačića do Britanca

U petak se otvara Galerija Ilica – projekt u kojem Ilica kao ulica postaje prostor umjetničkog izlaganja. Galerija Ilica kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija se od 2016. godine, prihvaćajući javni prostor, pročelja te izloge kao društveni kontekst za umjetničku intervenciju.

“Dok Projekt Ilica: Q’ART budi Zagreb i oživljava najdužu zagrebačku ulicu a njene prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim i raznovrsnim edukacijsko- kulturno-umjetničkim programom, kroz Galeriju Ilica, odvijajući se u formi izložbe na površinama okrenutim javnosti u Ilici, ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu, ukupne ulične dužine blizu kilometar i pol, površine od 20.000 kvadrata, koja u tkivu grada komunicira društveno važna pitanja i najprogresivnije umjetničke prakse”, najavljuju organizatori.

U sklopu projekta Galerija Ilica: Otvorena knjiga, Ilica će kao ulica od ovog vikenda pa sljedećih 30 dana postati izložbeni prostor slika, crteža, grafika, knjiga, plesa, akcija i drugih umjetničkih formi. Izložba se otvara u petak navečer, a odvijat će se na dužnoj površini od 1,5 kilometra, u potezu Ilice od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga. Mjesta izlaganja su fasade zgrada, izlozi, napušteni prostori i sama ulica, a radovi će biti izloženi putem raznih medija komunikacije
i umjetnosti koji se organski integriraju u arhitekturu pojedinih zgrada i same ulice.

Izložbom pod nazivom OTVORENA KNJIGA sedmu godinu za redom nastavlja se projekt Galerija Ilica // Društveni procesi a kustosi izložbe su Aleksandar Battista Ilić i Darko Šimičić. Koncept izložbe utemeljen je na ideji demokratske prezentacije radikalne umjetničke prakse u urbanom prostoru. Zagreb je grad avangarde više od sto godina, a izabrani primjeri ukazat će na važne momente koji su obilježili umjetničku scenu Zagreba u posljednjih 100 godina, s akcentom  na medijski raznorodne i netipične primjere.

Pod nazivom Grad kao knjiga umjetnika: 100 godina avangarde u Zagrebu, ovogodišnje rujansko izdanje Galerije Ilica okuplja 16 vrhunskih hrvatskih umjetnika od avangarde do danas. Umjetnici su to koji kroz svoju umjetničku praksu propituju vrhunce avangardne, slobodne, eksperimentalne, istraživačke, inovativne, estetski radikalne ljudske misli te prakse čineći Zagreb više od stoljeća jednim od bitnih svjetskih izvora avangardnih novih umjetničkih tendencija.

Komentiraj