GALERIJA DOGAĐANJA Izložba Marine Bauer traje do subote 18. veljače

Marina Bauer

Izložba umjetnice Marine Bauer produljena je do subote 18. veljače.

Zbog velikog interesa publike izložba ‘Mjesto’ produljuje se do 18. veljače, a Galerija Događanja otvorena je radnim danom od 10 do 21 sat i u subotu 18. veljače, od 10 do 14 sati te od 18 do 21 sat (Galerija Događanja, Centar kulture na Peščenici, Ivanićgradska 41a, Grad Zagreb).

“Promišljanje skulpture Marine Bauer, dijeli se barem u dva smjera. Marina Bauer iznimno je zainteresirana za istraživanje prostornog, taktilnog, materijalnog pa čak i ‘tjelesnog’. Umjetnica tendira dematerijalizaciji skulpture: unutar bijelog boxa postavlja nategnute i napete gumice koje pričvršćuje na rubne plohe. Takve, napete, linije dinamiziraju skulpturu i oživljavaju je, pokreću svaki njezin dio. Istovremeno, unutrašnjost skulpture na taj način biva rastvorena, ona je prije ‘iscrtana’ i funkcionira u domeni prijedloga, mogućnosti. Napetost koju grade unutarnje linije skulpture tako shvaćamo prije kao pokret ili silnice, propozicije volumena ili kretanja energije, nego kao napetu materijalnost”, piše kao jednu od mogućnosti promatranja rada Josipa Bubaš u predgovoru kataloga.

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izlaže od 1994. godine na samostalnim i skupnim izložbama te sudjeluje na izložbi ‘Suvremeno hrvatsko kiparstvo’ u organizaciji Ministarstva kulture koja je od 2009. do 2011. godine predstavljena u više europskih gradova. Sudjeluje na likovnim simpozijima i radionicama u sklopu kojih su nastale i trajno postavljene skulpture ‘Ležeća figura’ u Parku skulptura u Jakovlju te ‘Vrata’ na međunarodnoj kiparskoj radionici Montraker u Vrsaru. U sklopu projekta ‘LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten’ u Austriji trajno su joj postavljene tri skulpture: Praspavač I, Praspavač II i Stope.

Dobitnica je jedne od tri nagrade 12. trijenala hrvatskog kiparstva (2015.) te je dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1993.)

Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, prvo kao vanjska suradnica, zatim asistentica te kao docentica na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku.

Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pohađa poslijediplomski doktorski studij kiparstva gdje radi na temi ‘Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela’.

Članica je HDLU-a.

Živi i radi u Gradu Zagrebu.

Marina Bauer 1

Komentiraj