Galerija AZ: ‘Let’ Korane Gjalski Filipović na platnima Igora Mojzeša

U Galeriji AZ Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatsko slovo prošlog je tjedna otvorena izložba Korane Gjalski Filipović ‘Let’.

“Ova izložba zraz je iskrenog divljenja prema prirodi i njezinim čudesnim stvorenjima, prema pticama, ovdje naglašeno letačima. I ma koliko da je priroda svojim kreacijama vodila umjetnicu da upija pogledom sva ta divna stvorenja, toliko su je ruka i srce odvele u doživljaje, u osjećaje koje za nas prenosi širokim potezima, zamahom boja, skladnim kompozicijama, pružajući nam nova iskustva, nove doživljaje, uz zahvalnu činjenicu da je pticama oživjela odbačena i nedovršena platna”, navodi Branka Hlevnjak u najavi izložbe.

Ovo je drugi put da Korana Gjalski Filipović sudjeluje u ‘spašavanju otpada’, u oplemenjivanju nečeg što su ljudi odbacili s lakoćom i objesnošću. Umjetnica je naišla na priliku da bačena, započeta i nikad završena platna nepoznatog autora spasi, preuzme ih iz smeća i na taj umjetnički otpad reagira svojim radom, da na ta platna dolete ptice, posjedaju po njima, prolete kroz njih i preko njih, da svojim potezima kista pticama stvori potpuno novi i neočekivani ugođaj.

Izložba se održava uz sve propisane epidemiološke mjere, a otvorena je do 22. svibnja.

Korana Gjalski Filipović rođena je 1986. u Zagrebu. Maturirala je 2005. na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer fotografije. Godine 2011. diplomirala je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, s temom: Ilustracija, kod prof. Mencl-Bajs. Godine 2014. magistrirala je Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijamana Visokoj školi Agora u Zagrebu.

Godine 2012. osnovala je udrugu Kuća hrvatskog dizajna, čija je predsjednica, te je od osnutka udruge do danas organizirala niz izložbi i događanja. Autorica je brojnih filmova, a objavila je i nekoliko knjiga. Živi i radi u Zagrebu.

Komentiraj