Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 5. i 6. lipnja svjetski proslavljene baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson na gala koncertu najavljenom kao događaj sezone središnjeg nacionalnog teatra.

Nakon iznimno uspješnog gostovanja slavnih sanktpeterburških baletnih prvaka na gala baletnom koncertu u listopadu prošle godine, kada su na sceni HNK-a Zagreb nastupili uz ovacije prepunoga gledališta, taj je teatar za svoju publiku pripremio još jedno veliko gostovanje proslavljenih ruskih umjetnika u Zagrebu.

Program pod nazivom “Gala koncert sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla” rezultat je suradnje zagrebačkog HNK-a i velikih kazališnih kuća Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Održat će se u okviru Kulturnog programa Sankt Peterburga u Zagrebu s ciljem nastavka “kulturnog dijaloga” između dva grada u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ruskog priznanja neovisnosti Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, navodi rusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Svrha ovog projekta je jačanje i razvijanje kulturne suradnje između Ruske Federacije i Hrvatske, stvaranje povoljnih uvjeta za jačanje međusobnog razumijevanja između dviju zemalja, razvoj obostrano korisne suradnje i partnerstva, jačanje i unapređenje međunarodnih kulturnih kontakata i potvrđivanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i duhovnog srodstva dvaju naroda, ističu u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog baletnog prvaka i umjetničkog voditelja sanktpeterburškog kazališta Leonid Jakobson Andriana Fadejeva, u sklopu Gala koncerta bit će izvedeni atraktivni dijelovi iz svjetski poznatih baleta i opera poput “Carmen” G. Bizeta, “Pepeljuge” S. Prokofjeva, “Spartaka” A. Hačaturjana, “Don Quijotea” L. Minkusa, “Chopiniane” F. Chopina, “Korsara” R. Driga, mjuzikla “Ples vampira” M. Kunza i J. Steinmana i mnogih drugih glazbenih djela svjetski poznatih kompozitora.

“Zagrebačka publika imat će ekskluzivnu priliku uživati u nastupima nekih od vodećih ruskih, a time i europskih baletnih i opernih solista, pobjednika mnogih državnih i međunarodnih natjecanja te laureata Više teatralne nagrade Sankt Peterburga Zlatni sofit i Ruske Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska”, stoji u najavi.

Njihov nastup u Zagrebu, ističu iz HNK, jedinstvena je prigoda da se doživi “zajedničko predstavljanje velikih sanktpeterburških umjetnika u sklopu jednog programa, što je svakako izniman događaj za Hrvatsku, ali i za Rusiju”.

Marijinsko kazalište, jedno od vodećih glazbenih kazališta u Rusiji i svijetu, predstavit će svoje najbolje plesače pa će tako Jekaterina Osmolkina i Aleksandar Sergejev izvesti Pas de deux iz baleta “Leptir” Jacquesa Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni i adagio iz baleta “Pepeljuga” Sergeja Prokofjeva u koreografiji Alekseja Ratmanskog.

Vladimir Škljarov i Marija Širinkina Pas de deux iz baleta “Korsar” Riccarda Driga, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta “Spartak” Arama Hačaturjana u koreografiji Jurija Grigoroviča, a Jelena Jevsejeva i Aleksandar Sergejev upoznat će publiku sa suvremenom predstavom “Rastanak” ruskoga koreografa Jurija Smekalova na glazbu Johna Powella.

Mihajlovsko kazalište opere i baleta predstavit će “Without words” na glazbu Franza Schuberta u koreografiji Nacha Duata i Pas de deux iz baleta “Plamen Pariza” na glazbu Borisa Asafjeva u koreografiji Vasilija Vajnonena, koje će izvesti balerina Anželina Voroncova i Ivan Zajcev.

Solisti Sanktpeterburškog državnog akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson – Jelena Černova i Stepan Demin izvest će “Bečki valcer” na glazbu Johanna Straussa u koreografiji osnivača kazališta Leonida Jakobsona. Alla Bočarova i Andrej Sorokin izvest će Pas de deux iz baleta “Don Quijote” na glazbu Ludwiga Minkusa, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta “Chopiniana” na glazbu Frederica Chopina u koreografiji Mihaila Fokina.

Opernu umjetnost predstavit će Irina Matajeva, solistica Marijinskog teatra, koja će izvesti ariju Carmen iz opere “Carmen” Georgesa Bizeta, i Aleksandar Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog kazališta, koji će izvesti romancu Borisa Fomina “Dugim putem”. U duetu će izvesti djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta “Time to say goodbye”.

Dio gala koncerta koji će kombinirati glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost – mjuzikl – predstavit će neki od njegovih najsjajnijih predstavnika. Solistica ruskih mjuzikla, kazališna i filmska glumica Manana Gogitidze izvest će kompoziciju “New York, New York”, a vodeći solist ruskih mjuzikla, kazališni i filmski glumac Ivan Ožogin “At the moment” Nadéah . Manana i Ožogin u duetu će izvesti “Mrkli mrak” iz mjuzikla “Ples vampira” Michaela Kunzea i Jima Steinmana.

Komentiraj