Njemačka osjeća kao svoju obvezu da Srbiji bude partner na putu ka Europskoj uniji, a kad će Srbija postati članicom Unije – to vam ne mogu reći, izjavio je u srijedu u Beogradu njemački vicencelar i šef diplomacije Sigmar Gabriel, ocijenivši da je Srbija “faktor stabilnosti” u regiji, ali i da je normalizacija odnosa s Kosovom nezaobilazni uvjet za pristup Srbije EU-u.

“Nama se sviđa put kojim Srbija ide jer je faktor stabilnosti u regiji, ali smo zabrinuti da se iz raznih razloga u drugim krajevima zapadnog Balkana stari demoni ponovo bude. Srbija radi na tome da se to ne dogodi, a cilj nam je da ona bude u stabilnoj situaciji kako bi i dalje pridonosila miru na zapadnom Balkanu”, izjavio je Gabriel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Njemački vicekancelar poručio je kako Srbija na svom europskom putu “ima još dosta posla”, pobrojivši među tim obvezama uređenje vladavine prava i stvaranje pouzdanog pravosuđa, borbu protiv korupcije i formiranje dobre javne uprave kako bi se stvorile još bolje okolnosti za inozemna ulaganja, te da bi “i građani počeli osjećati dobrobit”.

Na pitanje može li odrediti vremenski okvir za pridruženje Srbije EU-u Sigmar Gabriel rekao je da vremenski okvir ne postoji jer sve ovisi o “reformskom procesu koji uključuje i odnose s Kosovom”.

On je istaknuo kako je “ono što cijeni u Srbiji cilj koji joj nije izvana nametnut” već je unutarnje opredjeljenje da zemlja ostane na reformskom putu razvoja.

“Zato će Srbija uskoro biti u EU-u, kada zajedno završimo proces reformi. Njemačka oseća svojom obvezom da Srbiji bude partner na putu ka EU-u”, rekao je Gabriel.

Aktualni srbijanski premijer i izabrani predsjednik države Vučić poručio je da Srbija neće odustati ni od svog europskog puta, niti od razvoja dobrih odnosa sa zemljama i Istoka i Zapada.

“Mi smo na europskom putu, a da li ćemo i kada postati članicom EU-a – jednim dijelom ovisi o nama, a jednom dijelom ne. Važno je da mi napravimo svoj posao do 2019.-2020. godine. Naša je obveza da sebe mijenjamo zbog nas samih i naše budućnosti, da budemo drugačiji, uspješniji. A da li će u EU-u imati razumijevanje za to – vidjet ćemo”, rekao je Vučić.

On je naglasio kako i na Zapadu i na Istoku svima govori da je strateški put Beograda članstvo u EU-u, ali da se zbog toga Srbija “neće odreći svojih tradicionalno dobrih veza sa zemljama na Istoku”, spomenuši Rusiju i Kinu.

“Vidimo Njemačku kao vodeću zemlju EU-a i očekujemo od Njemačke podršku i na europskom putu i u ekonomskim reformama i u svim drugim reformama koje moramo provesti”, rekao je Vučić.

On je ukazao na podatke da je razmjena Srbije i Njemačke četiri milijarde eura, od čega je srpski izvoz 1,75 milijardi eura, te da je tome pridonijelo i oko 370 njemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi.

Sigmar Gabriel je, komentirajući potporu Njemačke politici “Europe u više brzina” na summitu u Rimu, rekao kako “već postoji Europa različitih brzina”.

“Nemaju sve članice EU-a euro kao valutu niti su sve u režimu Schengena. Već i danas postoje različite brzine i različite integracije unutar EU-a”, rekao je njemački vicekancelar i založio se za postupno pridruživanje Uniji jer “različite brzine ne bi trebale značiti da se neke države ograđuju od drugih”.

On je poručio kako “sve zemlje moraju uvijek biti otvorene za suradnju i da nikada nikog ne isključuju”, bez obzira na brzinu i razinu političkog i ekonomskog napretka.

Gabriel je zanijekao da je došao u Srbiju podržati Vučića poslije izbora, ocijenivši kako “treba doći prije izbora” ako nekog hoćete podržati.

Istodobno, Vučić je odbacio mogućnost utjecaja na političku scenu u Srbiji, rekavši kako “ne pristaje na ucjene i pritiske”, ali je uvijek spreman na razgovore jer je takva politika donijela stabilnost.

Jedna je od zajedničkih ocjena današnjeg sastanka Vučić-Gabriel da eurointegracijski proces Srbije ovisi o odnosima s Prištinom i nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

“Ne krijemo ni mi ni naši njemački prijatelji da je dodatni problem razgovora sa Prištinom, ali za tango je potrebno dvoje”, rekao je Vučić, ustvrdivši da je osobno zatražio nastavak dijaloga u Bruxellesu.

Komentirajući prosvjede koji već devet dana traju u najvećim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva njegovom pobjedom na izborima, stanja u medijima i općom političko-ekonomskom situacijom u zemlji, Vučić je ocijenio da su među sudionicima “različite skupine – od anarho-sindikalnih marksističkih grupa do građanskih liberala”.

“Mogu prosvjedovati još godinu dana i 10 godina – nikakav problem nemam. Ja ću raditi i boriti se … Moj rad je jedini odgovor koji mogu ponuditi”, rekao je Vučić.

Njemački vicekancelar se ranije danas sastao i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, a poslije Beograda putuje u Prištinu. Svoju balkansku turneju poslije Uskrsa završit će posjetom Tirani.

Njegova poruka prije ovog posjeta je da se u posljednje vrijeme vidi kako “pojedine rane prošlosti još nisu zacijeljene i mogu voditi ka tenzijama”.

“Želimo da zemlje u regiji podržimo u njihovom demokratskom razvoju i razvoju ka pravnoj državi, kao i na putu stabilnosti i blagostanja”, priopćio je Gabriel uoči dolaska u Beograd.

Komentiraj