FaH

Gabriel: Europa se ponovno osramotila

Zamjenik njemačke kancelarke Angele Merkel Sigmar Gabriel ocijenio je u utorak da se Europska unija “osramotila” nakon što na ministarskom sastanku u Bruxellesu dan prije nije postignut dogovor o raspodjeli izbjeglica među državama članicama.

U ponedjeljak navečer “Europa se ponovno osramotila”, rekao je Gabriel na konferenciji za novinare.

“Ovo što smo doživjeli sinoć ugrožava Europu još više od grčke krize”, upozorio je. “A ako se ne dogovorimo, tada će europske proračunske projekcije srednjoročno biti samo puste riječi”.

“Njemačka nije spremna biti u Europi, recimo to tako, onaj koji plaća (…) Svi sudjeluju kada primaju novac, ali nitko kada treba preuzeti odgovornost. Ako se tako nastavi, to će biti kraj sadašnjih oblika financiranja”, rekao je.

Gabriel je u ponedjeljak rekao da Njemačka ove godine očekuje milijun migranata i izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike.

Nešto ranije, njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predložio je da se smanje sredstva iz europskih strukturnih fondova onim državama članicama koje ne žele pristati na kvote za raspodjelu migranata i izbjeglica.

“Moramo razgovarati o oblicima pritiska”, rekao je za ZDF. Države koje odbacuju kvote “često su one koje primaju mnogo sredstava iz strukturnih fondova”, rekao je.

Države članice EU-a nisu u ponedjeljak uspjele postići dogovor o obveznoj raspodjeli 120.000 izbjeglica. Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka ne žele pristati na kvote.

Komentiraj