G20 Putin kritizirao sankcije Rusiji

EPA/PAVEL GOLOVKIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je u Buenos Airesu kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma, uoči otvorenja summita G20 u argentinskoj prijestolnici.

“Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti između zemalja”, rekao je Putin na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

“Širi se loša praksa posezanja za nezakonitim jednostranim sankcijama i protekcionističkim mjerama”, istaknuo je ruski predsjednik čija je zemlja od 2014. pod teškim europskim i američkim gospodarskim sankcijama zbog ukrajinske krize.

Ova izjava dolazi pošto je američki predsjednik Donald Trum iznenada otkazao bilateralni susret s Putinom predviđen na marginama summita.

Trump je taj zaokret obrazložio time što je Rusija u nedjelju zaustavila tri ukrajinska ratna broda i uhitila 24 ukrajinska mornara, u prilikama eskalacije između dviju zemalja na Crnome moru.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je pak u petak da je “siguran” da će se sankcije Europske unije uvedene Rusiji produljiti u prosincu.

Komentiraj