Prva Future Tense konferencija usmjerena na budućnost poslovanja održala se u zagrebačkoj Laubi.

Četiri svjetski priznata futurologa: Morgaine Gaye, Gerd Leonhard, Aric Dromi i David Birch govorili su o predviđanjima razvoja i utjecaja tehnologije na čovječanstvo, o pametnim gradovima, mikro i makro prehrambenim trendovima te budućnosti plaćanja.

Gerd Leonhard predviđa da će napredna tehnologija promijeniti naš svijet više nego bilo koji izum ranije, zaključuje da nas očekuje svijetla budućnost samo je važno da čovječanstvo stavimo na prvo mjesto. Napominje kako će sve radnje i talenti koji ne mogu biti digitalizirani i automatizirani imati ogromnu vrijednosti.

“Čovječanstvo će se u nadolazećih 20 godina promijeniti više nego što se promijenilo u posljednjih 300 godina. Nemojte se natjecati s mašinama u području obrade podataka, jer će računala postati inteligentnija od ljudi, no razvijajte ljudske osobine i kvalitete jer je to nada za budućnost“, najvio je futurolog Gerd Leonhard.

Gerd Leonhard

Morgaine Gaye u svom je predavanju o mikro i makro trendovima u prehrani predvidjela niz promjena koje bi, kako kaže, trebale promijeniti način na koji doživljavamo svijet, a prema tome i način na koji kušamo hranu i razmišljamo o tome što za nas znači da je nešto – ukusno.

“U budućnosti će se zrak i voda sve češće koristiti kao sastojci prehrambenih proizvoda i njihove ambalaže. Vrijeme u kojem živimo vrlo je nestabilno i pred nama su promjene koje će svijet već za tri godine učiniti neprepoznatljivim. Morat ćemo ponovo redefinirati što za nas znači uspjeh, što smatramo lijepim, a što nam je ukusno“, izjavila je Morgaine Gaye dodajući kako će hrana uvijek biti mjerilo prema kojem možemo tumačiti kulturu i stanje svijesti, jer nam je svima zajednička, imali pristup tehnologiji ili ne.

Morgaine Gaye

David Birch, futurolog i vodeći stručnjak u području financijske industrije, je naglasio kako je u nizu zemalja korištenje gotovine već sada u padu, i sigurno će nestati.

“Najnovija tehnologija omogućit će pametan novac, a to će biti novac koji odražava vrijednosti zajednica koje su ga proizveli“, naglasio je David Birch te dodao da tehnologija koja će omogućiti te promjene ne mora biti blokchain te da digitalna valuta možda neće biti bitcoin, no da je tokenizacija neminovna.

David Birch

Aric Dromi je istaknuo kako gradovi moraju razmišljati kao brandovi i velike kompanije.

“U SAD-u rast bilježe kompanije čije je primarno poslovanje zasnovano na računalnom kodu. Isto vrijedi i za gradove, jer je rezultat očit“, izjavio je Aric Dromi te dodao kako će do 2050. godine većina svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Tijekom predavanja istaknuo je kako sve više vjerujemo umjetnoj inteligenciji (AI), a složio se s drugim Future Tense predavačima da će se u budućnosti sve više cijeniti kreativnost te ljudske osobine i znanja.

S obzirom da je Future Tense konferencija naišla na odobravanje i podršku poslovne zajednice, organizatori su najavili novi nastavak sljedeće godine.

Panel rasprava na Future Tense konferenciji

Komentiraj