Future Tense

FUTURE TENSE Promjene u financijskoj industriji će ovisiti o društvenim mrežama i telefonima

Futurolog David Birch je jedan od najvećih svjetskih autoriteta za temu plaćanja, Financial Brand proglasio ga je jednim od deset najutjecajnijih stručnjaka u bankarstvu, a Total Payments magazin smatra ga najutjecajnijim europskim komentatorom na temu budućnosti plaćanja. Savjetnik je najvećih financijskih organizacija za pitanja budućnosti elektronskih transakcija te stalni komentator za BBC Sky.

Na Future Tense konferenciji, koja će se održati u utorak 2. listopada u zagrebačkoj Laubi, ovaj stručnjak će govoriti o budućnosti plaćanja. David Birch tvrdi da se naš identitet duboko mijenja, jednako kao i novac, a upravo zahvaljujući tehnološkim promjenama oba se kretanja konvergiraju. Iz toga proizlazi da sve što će nam u budućnosti biti potrebno za transakciju jest naš identitet zarobljen u jedinstvenom zapisu naših online društvenih kontakata.

Predviđa da su upravo društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije za spomenutu promjenu te da će oni omogućiti izgradnju infrastrukture identiteta koja može poboljšati privatnost i sigurnost korisnika. Dugoročne posljedice tih promjena nemoguće je predvidjeti, dijelom zbog toga što će njihov oblik ovisiti o tome kako tvrtke iskorištavaju poslovne prilike za pružanje usluga transakcije, no sigurno predviđanje na ovom polju jest da će novac uskoro biti suvišan. Na njegovom mjestu vidjet ćemo nove digitalne valute.

Dolaskom smart kartica, mobitela i Bitcoina postalo je lakše nego ikad stvoriti nove oblike novca. Postalo je važno novac neodvojivo povezati s našim identitetom. Naša kartica ili telefon su sigurnosni uređaj koji nas mogu identificirati i povezati informacije o stanju na našem računu. Korištenje gotovine već sada je u padu, i sigurno će nestati. Najnovija tehnologija omogućit će pametan novac, a to će biti novac koji odražava vrijednosti zajednica koje su ga proizveli.

Zanimljivo je da je upravo David Birch popularno rečeno “infuencer“ koji utječe na inovatore, njegov Twitter slijede Bill Gates i Richard Branson. Uz sve navedeno Birch je osnivač Consult Hyperion, nezavisne konzultantske firme te autor nekoliko knjiga: Before Babylon, Beyond Bitcoin, Identity is the New Money i Digital Identity Management.

Uz njega na Future Tense konferenciji će govoriti futurologinja prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani, Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva i futurolog Aric Dromi o pametnim gradovima.

Komentiraj