Furio Radin kaže da ga sukob HNS-a i HDZ-a podsjeća na sukob navijačkih skupina

Potpredsjednik hrvatskog Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin u utorak je za N1 televiziju komentirao odnos HDZ-a i HNS-a.

Kazao je da ako HNS odlazi iz Vlade, plan je kluba nacionalnih manjina dogovoriti se što dalje.

“Vidio sam postavljanje hipoteze odlaženja dva ministra, onda to da cijela jedna stranka izađe iz koalicije. Proračun je bitna stvar, ali ne bi bio prvi put da se jedan ministar ne slaže s Vladom i ostane u Vladi. Jako je važno reći da nije onaj put Most otišao jer nije digao ruku na Vladi, nego je to još prije bilo odlučeno. Premijeru i Vladi preporučio bih da se ne ide naglo. Proračun se može donijeti do kraja godine. U jednom smo ga slučaju donijeli 31.12.”, kazao je Radin.

Smatra kako sukob HNS-a i HDZ-a podsjeća na sukob navijačkih skupina. “S jedne strane padaju rečenice “nitko nama neće prijetiti”, drugi kažu da neće biti uvjetovani… Proučavao sam navijačke skupine, ovo me podsjeća na to, kada jedni drugima prijete – ali do tučnjave ne dolazi. Nadam se da su riječi teže od onoga što će se stvarno dogoditi”, kazao je.

Radin je komentirao štrajk učitelja. “Naše razmirice i ritualne svađe imaju važnost koju imaju. Jedno od najcjenjenihjih zanimanja je učiteljsko, odgajateljsko, oni pripremaju populaciju, zemlju budućnosti. Dakle, trebali bi imati puno veće plaće. Slažem se s ministrom Kujundžićem da se treba naći balans između plaća i uvjeta. Plaće su niske, normalno je da oko toga profesori i učitelji štrajkaju. Ako će se riješiti štrajk, riješit će se kompromisom. Sindikat kaže da ono što im se nudi nije dovoljno. Mislim da bi i jedni i drugi mogli biti razumniji, manje tvrdoglavi i manje se baviti time tko je jači na jeziku, odlučniji, i više raditi za one koji spremaju generaciju budućnosti”, kazao je Radin.

Svoju podršku proračunu, kaže, uvjetuje izgradnjom škole koja je obećana. “Probem oko kojeg sam postavio čvrste uvjete jeste obećanje da se napravi srednja škola u Bujama koja će opsluživati cijelu zonu B. To je čvrsto obećano, pisao sam talijanskoj vladi i ona je dala svoj dio, da bih vidio da toga u proračunu nema. Nadam se da će to sada biti u proračunu”, poručio je.

Komentiraj