FAH

“Full Contact” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Film “Full Contact” cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka, nastao u nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji, uvršten je u selekciju programa “Platforma” Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji se ove godine održava od 10. do 20. rujna u tom gradu, priopćio je u ponedjeljak HAVC.

Riječ je o novom žiriranom programu festivala koji predstavlja autorska filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, a za njegovu je premijernu selekciju odabrano ukupno 12 naslova. Uz “Full Contact”, uvrštena su i ostvarenja Pabla Trapera, Joaquima Lafossea, Hea Pinga i Fabienne Berthaud.

Manjinska koprodukcija “Full Contact” nizozemskog redatelja Verbeeka nastala je u produkciji tvrtke Lemming Film. Psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu sniman je prošle godine i na lokacijama u Hrvatskoj, koja je “glumila” Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelles i pusti otok u oceanu.

 

  • Na filmu je radilo 95 posto domaćih filmskih profesionalaca, između ostalih kostimografkinja Zorana Meić, majstorica maske Ana Bulajić Črček i scenograf Mario Ivezić, dok je tehničku podršku za vrijeme snimanja pružio Tuna film.

 

Film je za snimanje u Hrvatskoj potrošio gotovo četiri milijuna kuna, od čega je kroz mjere poticaja HAVC-a ostvario povrat od 20 posto uloženog, napominje se u priopćenju.

Glavne uloge u filmu tumače francuske zvijezde Gregoire Colin, Slimane Dazi i Lizzie Brochere, a za snimanje u našoj zemlji bila je zadužena Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom. Producenti su Siniša Juričić, Leontine Petit, Eva Eisenloeffel i Joost De Vries, a kameru potpisuje Frank Van Den Eeden.

Konkurencija selekcije “Platforma” uključuje svjetsku premijeru dugo očekivanog filma “High-Rise” Bena Wheatleyja, distopijski prikaz društva koje započinje klasni rat u stanu u visokogradnji. U filmu, snimljenom prema romanu JG Ballarda iz 1975., glume Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans i Elisabeth Moss.

Svjetsku premijeru doživjet će i “Sky” Fabienne Berthaud, francusko-njemačka koprodukcija u kojoj nastupaju Diane Kruger, Norman Reedus iz “Živih mrtvaca” i zvijezda “Djevojaka” Lena Dunham.

Diane Kruger pojavljuje se u ulozi Romy, udane žene na odmoru u Americi koja ostavlja muža Francuza (Gilles Lelouche) nakon svađe i odluta u pustinju u okolini Las Vegasa.

Među ostalim premijerama su i tinejdžerska seks drama “Bang Gang (A Modern Love Story)” Eve Husson, “Land of Mine” Martina Zandvlieta, o njemačkim ratnim zarobljenicima koji su prisiljeni iskapati kopnene mine; kineska drama “The Promised Land” Hea Pinga; te “The White Knights” Loachima Lafossea, o prijepornom incidentu s dobrotvornom organizacijom Zoe’s Ark, kada su članovi francuske dobrotvorne misije pokušali više od 100 djece iz Čada zrakoplovom prebaciti u Francusku.

Još nepoznati dokumentarac, koji će također doživjeti svjetsku premijeru u sklopu te selekcije, je “HURT” u režiji Alana Zweiga, dobitnika nagrade za najbolji kanadski dugometražni film na TIFF-u 2013. s dokumentarnim filmom “When Jews Were Funny”.

Zweig tu predstavlja jednonogog Stevea Fonya, koji je prebolio rak i pretrčao Kanadu, skupivši 13 milijuna dolara 1985., no čiji je život tada krenuo silaznom putanjom – sudjelovao je u manjim i većim krađama i odao se drogama.

Direktor festivala Piers Handling uvrštene je redatelje opisao kao “novi naraštaj majstora”. “Ovaj smo program osmislili kako bismo u svojoj 40. godini izoštrili fokus na ambiciozan art film i oduševljeni smo što možemo staviti naglasak na ovih 12 veličanstvenih autora”, dodao je.

O 19.000 dolara vrijednoj nagradi “Toronto Platform”, koja će biti dodijeljena na posebnoj svečanosti 20. rujna, odlučuje tročlani žiri koji čine Jia Zhang-ke, Claire Denis i Agnieszka Holland.

Komentiraj