FUCHS: “Zar premijer treba sjesti za stol sa sindikatima svaki put kada se desi štrajk?”

Premijerov savjetnik i bivši ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu je oštro kritizirao postupke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak oko štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Bio sam kritičan iz razloga što se resorni ministar ne može maknuti od odgovornosti za resor koji vodi. Ako ste član Vlade onda morate dijelovati kao Vlad i i konzultaciji s ostalim članovima, posebice premijerom, nastupati prema van. Ako ste u nekim stavovima kompletno različiti i ne možete postići konsenzus zna se koji su daljni koraci”, rekao je Fuchs, kako prenosi N1.

Istaknuo je kako je Divjak na početku izravno podržavala prijedloge sindikata, sindikati su onda jasno rekli da nemaju što razgovarati u MZO-u jer su sve dogovorili s ministricom i da očekuju da ih primi premijer.

“Resorna ministrica ovakvim stavovima ‘nisam ja, netko je drugi’ možda pokušava iznuditi smjenu da bi ispala žrtva nerazumijevanja unutar Vlade iako moram naglasiti, što je posebice čudno, digla je ruku za proračun koji je usvojen na Vladi i upućen u Sabor, a kada se na Vladi raspravlja o proračunu zna se koje su financijske stavke uključene, a koje nisu”, poručio je.

Dodao je kako je Divjak trebala glasati protiv prorčuna, a sada kada je glasala za proračun, ne može reći da se to nje ne tiče.

Upitan je li premijer trebao sjesti za stol sa sindikatima odgovara: “Zar mislite da premijer treba sjesti za stol sa sindikatima svaki put kada se desi štrajk, pa postoje resorni ministri, sjeo je i minstar financija i rada i obrazovanja, zar to nisu relevantni sugovornici u razgovoru?”, pitao je Fuchs.

Smatra da je premijer dao dovoljno dobru ponudu, rekao je da će korigirati koeficijente svima u šest mjeseci. Mislim da je zbog toga ponuda o korekciji dobra ponuda i mislim da bi je sindikati mogli prihvatiti, ali da ne bi bili eventualno na neki način izigrani, čega se boje, mislim da bi mogli donijeti odluku da se štrajk obustavlja u interesu djece i obrazovanja i da će se razmisliti o budućim mjerama ako se do 1. lipnja 2020. ništa ne desi”, poručio je.

Na pitanje je li jedan od kandidata za nasljednika ministrice Divjak kaže da o tome ne razmišlja i da je siguran da ima dovoljno kvalitetnih kandidata koji su za to mjesto.

Komentiraj