Fuchs: “Škole nisu postale žarišta zaraze”

Škole nisu postale žarišta zaraze, a otvaranje škola nije utjecalo na širenje virusa, ustvrdio je u autorskom tekstu za RTL ministar znanosti i obrazovanja Radovav Fuchs.

“Izrazito sam zadovoljan što su mjere dale dobre rezultate, a što pokazuje i ovih prvih mjesec dana škole. Naime, škole nisu postale žarišta ili, kako su to neki javno prognozirali, ‘epidemiološke bombe’ i otvaranje škola nije utjecalo na širenje virusa. Imamo oko 100 prosvjetnih djelatnika pod zdravstvenim nadzorom i oko 2800 učenika u samoizolaciji što i dalje govori u prilog tezi da je stanje stabilno i pod kontrolom”, napisao je.

Dodao je kako je “većina slučajeva oboljelih učitelja i učenika ‘uvezena’ izvana i zato sam posebno prilikom javnih istupa uoči početka škole, ali i danas, apelirao na odgovornost svih nas – jer ako se svatko u svom okruženju ponaša odgovorno, tada je mogućnost zaraze svedena na minimum”.

Komentirao je i uvođenja nacionalnih ispita, koji je dio medija nazvao “malom maturom”, što je Fuchs ocijenio pogrešnim nazivom. “Zajedno s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavili smo i uvođenje nacionalnih ispita kao standardiziranih ispita kojima bi se provjeravalo u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja iz pojedinih nastavnih predmeta, a s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama. Nacionalni ispiti ne rezultiraju ocjenama, odnosno padom i prolazom, već podacima temeljem kojih se može usporediti uspjeh pojedinog učenika, razreda, škole, u odnosu na rezultate cijele generacije učenika”, napisao je Fuchs.

Komentiraj