Fuchs otkrio detalje o početku nastave: “Ne zovite djecu superširiteljima, ne stavljajte to na njihova mala pleća”

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs u utorak je objavio da će učenici osnovnih škola od prvog do 4. razreda i učenici četvrtih razreda srednjih škola nastavu pohađati u školama. Svi ostali učenici osnovnih i srednji škola od ponedjeljka će nastavu pratiti po C modelu.

Ministar Fuchs održao je u utorak videosasatanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a na njemu je dogovoren nastavak rada škola.

“Generalni stav je da nastava za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme Državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja koja su im potrebna”, rekao je ministar obrazovanja.

Dodao je da će završni razredi na nastavu ići po pojačanim epidemiološkim mjerama. “To znači da će se moći održati dovoljno velika distanca između učenika u pojedinim razredima s obzirom da će ostali razredi u ovoj fazi biti online i s time mislimo da smo itekako smanjili mogući rizik od širenja epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih”, objasnio je Fuchs.

Kazao je i da je u ntenzivnim razgovorima sa zagrebačkim poglavarstvom o sigurnom dolasku učenika do škola. “Dobio sam uvjeravanja da će opasni dijelovi zgrada u centru zgrada biti sanirani, a tamo gdje to ne bude do kraja moguće riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se sigurno može prolaziti”, rekao je Fuchs.

Još uvijek razgovaraju s lokalnim čelnicima o tome da vide je li moguće do kraja ispoštovati planiranu varijantu ili će u nekim školama Sisačko-moslavačke županije biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave. Rekao je i da ‘ne bi bilo loše’ da se toj djeci koja dođe u školu pruži psihološka pomoć. “U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne krene kao i u drugim krajevima Hrvatske”, rekao je.

Poručio je da nije dobro da se djecu naziva superširiteljima. “Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav možebitni osjećaj krivice da ako je netko obolio u obitelji da su oni krivi”, kaže Fuchs.

Ministarstvo je u sve studentske i đačke domove uputilo dopis da će za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije će Ministarstvo sve troškove participacije za smještaj.

“Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode kompletno plaćanja. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga”, rekao je Fuchs i zaključio da je područje Petrinje i Siska napustilo oko tisuću učenika, a za djecu će se osiguratu u kartice za pristup internetu.

 

Komentiraj